I 1995 kjøpte Knut Høyvik ”Filmspesialisten” på Neptun-hjørnet i Haugesund. Han satset på ei lys framtid som en av tre videoforhandlere i byen. Lite visste han den gang om hvilke omstillinger han måtte gjennom i de 22 årene som fulgte. Nå har han tatt et nytt sprang.

Tekst: Terje Emil Johannessen

Den 8. september i år var det nesten helt slutt på videoforhandler Høyvik. Fortsatt kan han skaffe folk videofilm, men da må de bestille det hos ham på forhånd. Hovedvirksomheten i butikken fra denne andre septemberhelgen er Spilleriet. Her er det Bingoautomater av ymse slag, full service for Norsk Tippings mange spill og Rikstoto direkte. Hele det gamle lokalet er bygd om og utvidet til dette formålet. Han får ikke lov av Lotteritilsynet å kombinere Bingodrift med verken videoutleie eller kiosk. De to siste årene har han drevet de to virksomhetene i atskilte lokaler. Nå er det slutt. Han er innhentet av medieutviklingen. Haugalendingene streamer film direkte som aldri før.
– Jeg fikk stadig færre kunder. De mest trofaste av dem er lei seg for at jeg slutter av, men når inntekten fra kjøpefilm og leiefilm har sunket til en tidel av hva som var tilfellet for fire år siden, hadde jeg ikke noe valg, sier han til Jobb & Næring – men skynder seg samtidig å legge til at han fortsatt kan levere film på bestilling:
– Folk kan bestille via nettsiden og hente i butikken eller få sendt filmer hjem i posten.

Ikke plass til tre
Det tok ikke lang tid etter at Høyvik overtok Filmspesialisten nord i Haraldsgata før han erfarte at samlet omsatt volum i byens tre utleiebutikker var for lite til at alle tre kunne klare seg. Han valgte i 2007 å fusjonere med Filmgalleriet og flytte sammen i deres lokaler i Skåregata, et lite steinkast sør for Edda kinosenter. Her fikk han noen gode år før streamingtjenestene begynte å endre folks filmvaner fra og med 2013. Konkurransen om folks fritid hardnet til. Å bli underholdt via datamaskinen eller de nye mulighetene smart-TV’ene åpnet for, gjorde at kjøre-, sykle- eller gangavstanden til Filmgalleriet i Skåregata tydeligvis ble et uoverkommelig ork for stadig flere haugalendinger. Prismessig var konkurransesituasjonen komplett umulig for Høyvik og hans medarbeidere, selv om servicegraden var på topp. I 2013 kjøpte han opp varebeholdningen i den andre, gjenværende videobutikken, ”Jappen” i Kirkegata da denne la ned. Det gav en kortvarig omsetningsgevinst.

Nytt Sannhetens Øyeblikk
Knut Høyvik hadde imidlertid lest Markedet. Skulle han fortsette som forretningsdrivende, måtte han gjøre noe annet. Det nye grepet tok han i 2015. Butikken i Skåregata ble bygd om i to separate enheter. ”Spilleriet” fikk den største plassen etter å ha avklart alle formaliteter med Lotteritilsynet. Og markedsutviklingen for utleie- og kjøpefilm har fortsatt i nedadgående trend. For et par uker siden tok han skrittet: hele lokalet til spill, video on demand. Èt bånd til videobransjen beholder han. Han har faste videofilm-leveranser til plattformer i Nordsjøen.
”Spilleriet” harutviklet seg til å bli en sosial samlingsplass. Han har opparbeidet seg en ny kundegruppe. Her omgås hestefolk fotballfolk og innvandrere. Det er mange diskusjoner om favoritter og oppkommende stjerner.
– I dag er dette et internasjonalt miljø som mange oppsøker. Her er det mye lått og løye, sier han. Bingospillingen skjer oppkoblet mot tilsvarende miljøer i sju andre norske byer. Sju ganger så langt har toppgevinsten havnet i Haugesund. Mange har også fått blinket ut Jackpotter. I følge Lotteritilsynets regler skal mellom 85 og 90 prosent av innsatsene tilbake til spillerne. Tilsynet er strenge. De er hyppig innom på uanmeldte kontroller.

Vemodig
– Våger jeg å si at dette har vært en ufrivillig omstilling for filmentusiasten Knut Høyvik, spør jeg.
– Dette er vemodig både for meg om mine medarbeidere. Vi er mest glad i film, svarer han som har arbeidet i 35 år med film, først som ansatt i en videobutikk på Sola fra tidlig på 80-tallet. Han har vært gjennom hele den teknologiske utviklingen.
–  Markedsutviklingen kommer imidlertid ikke som et sjokk. Jeg har fått tid til å omstille meg til en ny hverdag, sier Høyvik og skryter uhemmet av sine medarbeidere. De har vært stabile og en fornøyelse å jobbe sammen med.
Og nå tar han fatt på en ny etappe i sitt yrkesliv, nå med film som en beskjeden bigeskjeft.
Vi ønsker ham lykke til i en ny hverdag.