De er unge, ambisiøse, målrettet og bestemt. De er fremadstormende jenter som spiller fotball for Avaldsnesdamene og har et mål for øye – å bli bedre i jobben sin – bedre fotballspillere.  Det handler stort sett om fotball og studier for disse tenåringsjentene på Avaldsnes. De trener hver eneste dag, opptil flere ganger daglig og 10-12 økter i uken. I sesong er de ofte med på to kamper i uken – inn og ut av førstelaget, og fast på rekruttlaget. Oppi alt dette skal de også ta vare på skole og lekser. 

Livet er på ingen måte en dans på roser for en ung profesjonell fotballspiller i Avaldsnes. Den daglige rutinen handler stort sett om trening, restitusjon, kosthold, søvn, skole og lekser. Det blir ikke tid til noe annet. Likevel elsker jentene det de holder på med, og ville ikke ha byttet med noen.
Vi er privilegerte som får lov å holde på med det vi trives best med – fotball, samtidig som vi får forholdene lagt så godt til rette som vi gjør i Avaldsnes. Det er ikke mange forunt. Vi er heldige, mener de seks ungdommene.
– Tenk alt vi får være med på. Rett nok må vi ofre mye, men opplevelsene betaler seg. Champions League, cupfinaler, spill i Toppserien, vennskapet, samholdet og miljøet. Fantastisk, sier Synne Vatnem. Hun ble helt til både lagvenninner og supportere, da hun i vårens seriekamp mot Stabæk kom inn og sikret Avaldsnes seieren langt inn i overtiden. – Det var kult, smiler hun.

Jobb og studier
21 år gamle Hanna Dahl kom til Avaldsnes fra Haugar for noen år tilbake, og trives svært godt i klubben. Hanna er en av spillerne som kombinerer profflivet med utdannelse. Til våren er hun ferdig utdannet sykepleier. Nå håper hun å ta med seg de arbeidserfaringene hun har fått med seg i jobben som fotballspiller, inn i jobben som sykepleier. Det å jobbe sammen i team, stimulere, bygge hverandre opp for å skape resultater og være til inspirasjon og glede for andre. Det er mye positivt å ta med seg.
– Å drive toppidrett er gratis arbeidserfaring og god læring. Vi lærer å være gode sammen, både på og utenfor banen, for å klare å skape gode resultater, sier Hanna.

Gir meg et år
Benedikthe Hartvigsen er en av dem som virkelig har stått på for å nå dit hun er nå. I sommer fikk plass i A-stallen til Avaldsnesdamene, og betalt for mange års målrettet og bevisst trening, Først som lita jente i Vardhallen så gjennom 3-4 sesonger som rek-spiller på Avaldsnesdamene. Tålmodighet er en dyd, og drømmen har alltid vært der, sammen med vilje og treningsiver. Nå har Benedikthe bestemt seg for å satse på fotball – i alle fall i minst ett år.
– Jeg ønsker å se hvor god jeg kan bli, sier den målbevisste tenåringen, som ikke bare kan sin fotball, men også har et sterkt vitnemål å slå i bordet med fra HTG i Haugesund.
Ofte er det slik i idrett. Den som er god på fotballbanen, satser bevist og strukturert, får også skole og lekser til å gå i hop. Neppe tilfeldig.
Et godt vitnemål kan komme godt med, for vilkårene som profesjonell damespiller i Norge er ikke til å rope hurra for. Forskjellen til herrefotballen er enorm, mens herrene kan leve yrket, og det er bare en håndfull norske damespillere som kan gjøre det samme.
– Derfor må jeg også planlegge studier, men ikke før i 2018. Fram til da er det fotball og Avaldsnesdamene som gjelder, sier Benedikthe.
Alle disse ungdommene på Avaldsnes er talent, og har allerede nådd langt med fotballen. De er spillere som alle har landslagserfaring og har klart å komme igjennom det berømmelige nåløyet takket være knallhard og målbevisst trening. Men fortsatt er det et stykke igjen for ungjentene, ikke minst økonomisk.
Mannssjåvinismen rår i norsk fotball og rammevilkårene for norsk kvinnefotball må endres totalt dersom disse jentene skal få lov å oppnå sin ultimate fotballdrøm – å leve av jobben.