Jon Eirik Hansen og Kay R. Hansen – 3. generasjon har gjort sin inntreden i bedriften.

Familiebedriften O. Hansen & Sønner AS er et lite eventyr i seg selv. Det startet med en mann og en liten traktorgraver høsten 1967. I dag har selskapet 45 ansatte, omsatte i fjor for 67 millioner kroner og 3. generasjon har gjort sin inntreden i bedriften.

Han visste nok neppe hva han satte i gang Olav Hansen, da han startet sin maskinstasjon for nøyaktig 50 år siden. I høst jubilerer O. Hansen & Sønner AS, og kan se tilbake på 50 år med suksess i entreprenør- og transportbransjen, men mest av alt med oppdrag innen industritjenester for Norsk Hydro.
Hydro Karmøy har vært bærebjelken i utviklingen av selskapet vårt. Vi hadde aldri vært hvor vi er i dag uten dem. Oppdragene på Hydro har vært grunnlaget for vår vekst, sier daglig leder, Lars Birger Hansen. Det er han og broren Kjell Ove Hansen som driver virksomheten, som helt siden starten har holdt til inne på anlegget til Karmøy Fabrikker.
Da Lars Birger og Kjell Ove kom inn på eiersiden i bedriften i 1988, skiftet selskapet navn fra Olav Hansen Maskinstasjon til O. Hansen & Sønner AS, og ble samtidig omdannet til aksjeselskap. Nå er «far sjøl» Olav, ute av driften, og sønnene til Lars Birger og Kjell Ove er kommet inn på eiersiden – Kay Ronnie og Jon Eirik.

Flere ben å stå på
O. Hansen & Sønner har i dag flere bein å stå på, og har hatt en rivende utvikling de siste årene. Da selskapet ble AS i 1988 var det 10 ansatte, mot dagens 45. Særlig de siste årene har arbeidsmengden og oppdragene økt. Fremdeles utgjør industrioppdragene for Hydro på Karmøy Fabrikker en stor del av arbeidsmengden, men bedriften har også mange oppdrag  innen entreprenør- og transportbransjen.
– Lasting og lossing av båter generelt på Haugalandet, mens det først og fremst er de to yngste eierne som har interesse, og ønsker å drive innenfor graving og transport. Blant annet har de oppdrag med grunnarbeidene på utbyggingen på Oasen, og nettopp ferdigstilt et byggefelt i Kopervik.
– Når det gjelder transport omfatter det både langtransport og kjøring lokalt. Vi har blant annet kontrakt med Rang-Sells om utkjøring og innhenting av containere, til både næring- og privatkunder, sier Kjell Ove, som er noen år yngre enn sin storebror Lars Birger. Det er han som er daglig leder, men Kjell Ove deltar også i den daglige driften
– En grei ordning, smiler de to, som hver har 40 prosent av aksjene, mens sønnene har 10 prosent hver.
O. Hansen & Sønner har, og har også hatt flere store oppdrag i forbindelse med byggingen av den nye Piloten som skal stå ferdig i år.

Godt samarbeid
– Vi har alltid hatt et godt og profesjonelt samarbeid med Norsk Hydro bygd på forretningsmessige prinsipper, gjensidig tillit og respekt. De har gitt oss muligheten og vi har vist dem tillit. Jeg håper vi også har levd opp til forventningene, sier Lars Birger, som ikke legger skjul på hva aluminiumsfabrikken har betydd for utviklingen til O. Hansen & Sønner AS.
Hydro var tidlig ute med å stille strenge krav til HMS noe som har bidratt til at også OHS tidlig så verdien av et godt HMS-arbeid.

Stabil arbeidskraft
Kjell Ove og Lars Birger trekker også fram den stabile arbeidskraften som en vesentlig årsak til bedriftens suksess. Som alle andre har også O. Hansen & Sønner hatt sine opp og nedturer. Da Søderberg ble lagt ned i 2009 mistet bedriften over 60 prosent av oppdragene på Hydro.
– Det var tøft, men vi snudde oss om, trakk inn ny aktivitet, og jobbet oss ut av det. Det hadde vi aldri klart uten velvillige ansatte og en stabil arbeidsstokk, skryter Lars Birger. Han er glad selskapet i alle år har hatt en solid stab av dyktige medarbeidere.

Miljø
OHS stiller strenge miljøkrav. I den forbindelse har Selskapet investert store summer i biler og anleggsmaskiner, med nyeste miljøteknologi.
– Det tjener både vi, samfunnet og miljøet på, sier Lars Birger, som nå kan glede seg til 50-års jubileumsfest. Den skal avholdes på Staalehuset i Haugesund 7. oktober. Da skal 50 år med suksess feires og markeres, sammen med samarbeidspartnere, kunder, leverandører og selvsagt ansatte.

 

Far Olav Hansen og sønner, fra de første årene i bedriften

 

Fakta om O. Hansen & Sønner

Navn O. Hansen & Sønner AS (fra 1988)

Etablert: Høsten 1967 som Olav Hansen Maskinstasjon

Eiere: Lars Birger Hansen 40%, Kjell Ove Hansen 40%, Kay Ronnie Hansen, Jon Eirik Hansen 10% hver.

Bransje: Maskinentreprenør og Transportforretning

Daglig Leder: Lars Birger Hansen og Kjell Ove Hansen

Kontor: Industriparken, Karmøy Fabrikker

Omsetning: 67 mill. (2016)

Ansatte: 45

Maskinpark: 13 lastebiler, 7 hjullastere 4 gravemaskiner

Tjenester: Langtransport av ADR-gods, bulkmasser og stykkgods, xxpress-transport, partilast, lossing og lasting av bulkbåter, industritjenester, feiing av parkeringsplasser og langs veg, brøyting, snørydding, salting og strøing, grøfting og drenerings-arbeide, llanering og graving, meisling, container-transport, ledebil