– Husker du datoen 7. februar 2014? spurte Glenn Stangeland de frammøtte bedriftslederne på Sildajazz-arrangementet på Bø på Avaldsnes. Det kom flere forslag, men ingen visste hva foredragsholderen siktet til.

Da presenterte Statoil for første gang sin spareplan. Da falt markedet slik, sa oljeeksperten, rev av halve papirarket sitt, og lot det falle til gulvet. Slik forklarte han på en billedlig måte hvordan markedet umiddelbart stupte 50 prosent, og nedturen i oljesektoren var et faktum. Dette ble ytterligere forverret av fallet i oljeprisen samme sommer.
Det var den gang, men på det faglig-sosiale treffet, kunne han frembringe svært positive nyheter til lokale næringsdrivende. Oljeeksperten nærmest avblåste nedgangen i oljesektoren. De 10 store utbyggingsplanene som vil presenteres før nyttår, vil nemlig gi gjenlyd i leverandørmarkedet.
Leverandørindustrien har vært i fritt fall siden 2014, men har samtidig brukt tiden godt til å stabilisere seg på et lavere nivå. Industrien har tatt de store nedbemanningene, tilpasset seg og funnet balansen. Det gjør at de nå står godt rustet til de oppdragene som kommer.
– Nå våger bedriftslederne å se framover igjen. Leverandørindustrien har gjort en kjempejobb og tilpasset seg et mye lavere prisnivå. Det sier mye at Statoil i 2014 hadde en «brake even pris» på 70 dollar fatet. I dag har Statoil redusert kostnadsnivået kraftig og tjener penger med en oljepris fra 27 dollar fatet.
– Ja, det stemmer! Helt utrolig. Du kan gjerne spørre hva oljeselskapene holdt på med, sier oljeeksperten, og rister på hodet. Den lave «balanseprisen» har også gjort at det er økonomi i mange flere feltutbygginger.

10 felt
Johan Sverdrup-feltet et stort sett det som har holdt liv i leverandørindustrien til oljesektoren de siste tre årene, men nå kommer altså redningen med 10 nye feltutbygginger.
– I og med at prisene nå er presset til et bunnivå, er det ingen grunn til å vente med å starte disse feltutbyggingene.
Prisene kan ikke gå lenger ned. Ved å utsette utbyggingen vil en bare risikere at prisene stiger og prosjektene blir dyrere, slutter Stangeland

Her er den lystige lesningen for lokale bedriftsledere over de feltene som nå står klar for utbygging:
Snorre Expansion
Johan Castberg
Njord Future
Snilehorn
Pil & Bue
Valhall vestflanke
Storklakken
Snadd
Skarfjell
Snefrid