Fredrik Alne fikk en gyllen mulighet, grep den og gjorde det han kunne ut av den. Med suksess. Nå håper tjuefemåringen fra Haugesund at han virkelig er på gang i yrkeslivet og endelig kan ta skritt for skritt ut av gutterommet mot en selvstendig tilværelse.

Tekst: Terje Emil Johannessen

Selv er Fredrik Alne stolt over de resultatene han har oppnådd etter at han fikk en sjanse til å vise seg fram. Like stolt er arbeidsgiveren hans, Haugaland Kraft. De så mulighetene i ham og la forholdene til rette for et kvalifikasjonsløp. Bedriften så mulighetene til å få til noe mer enn arbeidstrening og rigget til et opplegg med mål å oppnå et fagbrev. Han sto på og fullførte med glans. I dag er han prosjektansatt for fiber i energiselskapet.

Trivdes ikke
Fredrik Alne var godt i gang med en yrkesutdanning ved en videregående skole i Haugesund, men en rekke faktorer førte til at han ikke kom i mål. Fraværet ble for stort.
–Jeg slet med trivselen, forklarer han. Han ble gående mye aleine. Skoledagene ble veldig lange. Ved undervisningsslutt var det lite energi igjen til å gjøre lekser. Han falt bakpå faglig, kom på etterskudd og valgte å holde seg borte, for ofte.

Ungjobb åpnet ei dør
Ikke desto mindre var han fortvilet og usikker på framtiden. Årene gikk. Gjennom NAV fikk han en ny mulighet til å komme i aktivitet gjennom Ungjobb-prosjektet i FK Haugesund. Her fikk han etter hvert en utplassering som vaktmesterassistent hos Haugaland Kraft. Han fikk en sjanse og tok virkelig tak i den. Det ble måneder med praktisk arbeid.
–En dag spurte vaktmesteren meg om det var dette jeg virkelig var interessert i. Jeg svarte at det egentlig var IKT som var hovedinteressen min. Vaktmesteren kontaktet da Trond Notland i fiberavdelingen. Han åpnet for at jeg kunne prøve meg. Jeg fikk delta i arbeidet med å serve alle montørene med det de trengte. Et godt år seinere ble spørsmålet om lærlingekontrakt i IKT Servicefag tatt opp. Vi ble enige om å kjøre løpet og midtveis i april i fjor var jeg i gang. I februar i år måtte jeg gjennom ei uke lang prøve som jeg besto og dermed var fagbrevet en realitet, forteller en meget fornøyd Fredrik Alne. I og med at han ikke fikk en fullverdig eksamen fra videregående skole, var det ingen bedrifter som var interessert i å gi ham en lærlingeplass.
–Her på Haugaland Kraft fikk jeg først en mulighet til å vise meg fram. De så hva som bodde i meg, at jeg var villig til stå på og at jeg hadde de forutsetningene som krevdes for et lærlingeløp, legger han til.

Takknemlig
Fram til 31. juli år fortsatte Fredrik i en prosjektstilling, hvorpå han gikk over i et vikariat som varer fram til neste sommer. Han er kjempefornøyd og satser nå målbevisst på ei framtid i fiberbransjen. Når jeg ber ham om å se tilbake, er han først og fremst takknemlig for at NAV ga ham muligheten til å bli en del av FKH’s Ungjobb-prosjekt. Utplasseringen hos Haugaland Kraft viste seg å bli nøkkelen som han trengte for å låse opp døra til Framtiden.
–Du må jo ha senket skuldrene ganske mye etter hvert, antyder vi.
–Så langt, så bra, smiler Fredrik. Han legger til at i og med at ikke ennå har en fast stilling, har han begrensninger i få bolig-lån i bankene, men det regner han med vil løse seg etter hvert. Han må fortsatt bo hjemme.
–Har du gjort deg noen tanker om å skaffe deg enda mer utdanning på fagfeltet?
–Jeg har tenkt på det, men føler at jeg enda ikke er klar for å kjøre et slikt løp. Kanskje kan en høgskole- eller universitetsutdanning bli aktuelt en gang i framtiden. Vi får se.
–Dette fikser du!
Fredrik Alne har fått stadig mer ansvar i avdelingen. I sommer har han gått rett inn i flere funksjoner mens kollegene var på sommerferie.
–Jeg har tatt over ganske mye administrativt ansvar i ferien og lært mye, sier han – og sjefen hans, Trond Notland, kommenterer fra sidelinjen at den jobben har Fredrik utført til alles tilfredsstillelse. Han er kjempefornøyd med den nye medarbeideren sin.
–Jeg trives veldig godt her, har fantastiske kolleger som ofte pusher på meg ansvar som ligger litt utenfor min komfortsone. Jeg har noen ganger vært nødt til å finne ut hvordan systemene fungerer uten bistand fra noen. Og det har gått bra hver gang. De har bare sagt at ”dette fikser du” før de har forsvunnet ut dørene. Jeg har fått lært mye på den måten – og jeg tror faktisk at jeg også lærer best slik. Jeg får være med på utrolig mye og utvider ferdighetene mine hele veien, sier han til Jobb & Næring før han vender tilbake til dagens arbeidsoppgaver.

Modellen virker
Da markedsansvarlig Nina Holgersen Grevstad i Haugaland Kraft Fiber AS spilte inn denne historien om Fredrik Alne til oss, påpekte hun iherdig at den handler om hva som bor i et menneske og hvor flotte resultater som kan oppnås om man klarer å se, gripe tak i og realisere potensialet.  Samtidig viser den hva som kan oppnås dersom bedrifter tar samfunnsansvar og tør prøve noe nytt. Fredrik Alne har stått på og fullført med glans.
–Tenk om mange flere bedrifter åpner dørene tilsvarende, sier hun. Vi vet at ungdomsledigheten for tiden er ”en varm potet” for politikerne. Fredrik Alne viser at Ungjobb-modellen virker, forutsatt at ungdom med hans bakgrunn får anledning til å vise hva de duger til. Ros til Fiberfolka hos Haugaland Kraft!