Han er nesten som en fotballproff. Kjører rundt i bil med navn og bilde i stort format. Terje Halleland skal synes i valgkampen.

Det trenger han for så vidt ikke å overdrive. Den storvokste ølensbuen som kommer spankulerende inn i kontorene på Meieriet denne sommerdagen, er lett å få øye på. Smilende, kjapp i replikken om det er fleip eller fakta. Tipper han har fyrt av mange røverhistorier på byggeplasser her omkring- og i Tyskland.
For han har bygd hus der, boligbrakker i Russland, hotell på Nordkapp og flyktningeboliger i Sverige. I Tyskland vokste det fram et betydelig marked for eneboliger etter murens fall og PT Holzbau (Per & Terje) hadde flust å gjøre. Dame fant han seg også og påspanderte sågar en tur med passasjerskipet Queen Elisabeth fra Southampton til New York, der han giftet seg i sjømannskirken.

Men i 1997 tok han familien med seg hjem til Ølensvåg. Og der starter Terje Hallelands politiske karriere. Han var kjent for å ha sterke meninger, og Fremskrittspartiet var arenaen for slikt. Det vil si; det var ikke noe lokalparti i Ølen, så det måtte han og to, tre meningsfeller dra i gang. Da listetoppen trakk seg, ble Terje kjørt fram som partiets førstekandidat til kommunevalget i 1999. Og sannelig suste ikke den storvokste byggmesteren inn i kommunestyret i Ølen.
Siden har det bare gått oppover. Han fattet tidlig interesse for fylkespolitikken, og har vært en bærebjelke i Frp i Rogaland gjennom de siste ti – femten årene.
Han var fylkesvaraordfører i perioden 2009-2013 og fikk 150 dager på Stortinget som første vararepresentant for Frp i samme periode.

I vår avsluttet han ett år som konstituert statssekretær i Landbruksdepartementet. Terjes erfaring med landbrukspolitikk var begrenset, for å si det forsiktig. Han roser fagfolkene i departementet for iveren etter å lære fra seg og gjøre politikerne gode.
– En flott og lærerik tid, konkluderer 51-åringen. Og nå vil Terje Halleland altså videre. Han vil inn på Stortinget som fast Frp-representant. Han er på tredjeplass på partilista for Rogaland etter Solveig Horne og Roy Steffensen, og det er dødens posisjon, for å følge hestesportterminologien.

Det er mange som skryter av Terje Hallelands arbeidskapasitet. Han får ros for sin innsats for flyplassen, han er «tett på» samferdselsministeren i de viktige samferdselssakene, og han har gjort en viktig jobb for å realisere ideen om et maritimt senter i Haugesund.
-Jeg gjør det jeg kan, og gir ikke opp. Jeg kan nok oppfattes som en stri kar av enkelte, men mener evnen til samarbeide og å søke konstruktive løsninger er en egenskap jeg besitter, smiler ølensbuen, som er levende opptatt av fotball.
– Fotball skal spilles i rødt, slår han bombastisk fast med henvisning til draktfargen til hans to favorittlag; Vard og Liverpool. Han har tilhørt en fast gjeng med entusiaster som følger det norske fotballandslaget, og han gikk oppleve dramaet i Marseille i VM i 1998, da Norge slo Brasil
Ellers er han en lidenskapelig fisker, og sykler turer når anledningen byr seg. Men politikk legger beslag på mye av tiden, og han konstaterer at Fremskrittspartiet har endret seg under marsjen.
-Det er blitt et mer «avslipt» parti, vi har utviklet en mer kultivert partikultur. Det er lengre mellom de ustyrlige bygdeoriginaler, slår han fast.

Hvor hadde du vært hvis Frp ikke hadde eksistert?
-Antageligvis ingen steder. Frp var et friskt pust og grunnen til at jeg engasjerte meg i politikken.

Hva er dine hjertesaker?
-Alt som kan skape vekst. Samferdsel, for eksempel. Det å få E 134 som hovedtrase øst vest og Hordfast og Rogfast som forbindelseslinje mellom Stavanger og Bergen kommer til å få veldig stor betydning for vår region, som ligger sentralt plassert i midten, sier en engasjert byggmester fra Ølensvåg.