Du husker ham som profilert personalsjef og senere markedsdirektør på det som i dag heter Aibel. Siden tidlig på 80-tallet var Per Bjørn Habbestad sentral i de omstillingene som verftet på Risøy måtte gjennom for at Haugesunds største industribedrift skulle overleve.

 

– Det ble fire store nedbemanningsbølger, men selv om det var tøft mens det sto på, var det en nødvendig prosess som var med på å skape grunnlaget for at Aibel i dag haler i land store kontrakter som gir brød på bordet ” til halve Haugalandet”, sier Habbestad.

Selv om folk fortsatt snakker om HMV, endret hjørnesteinsbedriften stadig navn etter hvert som eierne skiftet. Men Habbestad fulgte med på lasset til Umoe, ABB, Vetco og Aibel, før han til slutt skiftet beite, og gikk inn i ledelsen i Sea Production i 2007, og deretter Apply fra 2009 til 2011.
– Men hva gjør du på nå, Per Bjørn Habbestad?
– Jeg påtar meg styreverv og konsulentoppdrag for ulike selskaper. Typen selskaper varierer.  Jeg er blant annet styreleder i Petrolink AS, Helifuel AS og Sveio Golfpark og sitter dessuten i styrene til Westcon Group, Marine Aluminium, Karmsund Group og Servogear.

 

Gjenbruk og soknehus

På fritiden er jeg også styreleder i Sveio Gjenbruksbutikk, sier Habbestad.
Han forteller at menigheten i Sveio skulle bygge nytt soknehus, hvor han ble valgt til å lede byggekomiteen. Med en investering på mellom 15 og 20 millioner kroner var det klart at det ikke var mulig å finansiere prosjektet med kollekt. Det måtte tenkes utradisjonelt. I Etne hadde de startet gjenbruksbutikk for å skaffe penger til sin nye kirke. Vi valgte å prøve det samme. I Førde fikk vi tak i en stor løe, og deretter brettet vi opp ermene og satte i gang med dugnad. Noe av det første som måtte gjøres var å spa ut og rengjøre møkkaskuten, forteller Habbestad.

-Gjenbruksløa åpnet dørene 30. august 2014, og i løpet av første driftsår hadde vi nådd en omsetning på 1.1 millioner kroner. I og med at folk jobbet på dugnad, og det vi solgte var gaver vi hadde fått, var en million i omsetning nesten en million i netto. Gjenbruksløa i Førde var blitt en suksess, sier Habbestad.
Når soknehuset sto ferdig i 2016, hadde det kostet 17 millioner kroner. 6,5 millioner av dette sørger Gjenbruksløa for, mens salget av det gamle bedehuset også hjalp på for å få regnestykket til å gå i hop.
-Vi ser for oss at sognehuset skal være gjeldfritt i løpet av fem år, mener Habbestad.
Innsatsen som entusiastene bak Gjenbruksløa blir tydelig satt pris på. Byggenemnda for Soknehuset fikk Frivilligprisen i Sunnhordland Prosti for 2016

Golf

Golfinteressen i Sveio våknet for alvor da kommunen fikk bygget et av de flotteste golfanleggene på Vestlandet. Per Bjørn Habbestad er styreleder i Sveio Golfpark, og gleder seg nå over nye utbyggingsplaner. Nå skal det bygges ny 9 hulls bane/drivingrange, samt garasje/verkstedbygg for maskinparken.
– Det eneste problemet med golfen er at jeg har så mange jern i ilden til en hver tid, at jeg får så alt for lite tid til å spille selv, sier han.

Ad Libitum

I 1983 startet Per Bjørn Habbestad blandakoret Ad Libitum. I dag har koret rundt 30 sangere, og Habbestad har i alle årene siden starten dirigert koret selv.
– Omtrent en gang i året setter vi opp en stor produksjon i samarbeid med kjente artister.
Blant artister vi har hatt samarbeid med kan jeg nevne Sondre Bratland, Anita Skorgan, Geirr Lystrup, Bjørn Eidsvåg, Elin Prøysen, Rita Eriksen og Ola Bremnes, for å nevne noen artister, sier Habbestad, som også har nye planer for koret.
– Det er imidlertid for tidlig å gå ut med detaljer om hva det blir ennå, sier han.
At repertoaret til Ad Libitum spenner vidt, er det ingen tvil om.
– I forbindelse med at det var 300 år siden salmedikteren Petter Dass døde, hadde vi et konsertsamarbeid med Ola Bremnes og Bremnes Kantori. Da framførte vi et knippe av Ola Bremnes sine arrangement og toner på Petter Dass-tekster.