Hywinds fem flytende vindmøller som blir satt sammen på Stord, ruver i terrenget. Gigant-moduler til verdens første flytende vindpark skal bli til Statoils nye testpark utenfor Skottland.

Hvert av turbinbladene er 75 meter lange, og veier 25 tonn. Hele vindmøllene er 253 meter høye, og 175 meter av dette vil ruve over vannflaten. For at vindmøllene skal flyte stabilt, vil den delen som et under vann bli lastet med 5000 tonn jernmalm i tillegg til 1800 tonn vann. Turbinene som skal drives av de enorme vingene skal hver veie mer enn 12000 tonn.
Testvindmølla som har stått utenfor Karmøy i flere år, er liten i forhold til de som nå er under montasje på Stord.
– De kommer til å produsere betydelig mer kraft enn testturbinen, noe som blant annet skyldes høyere tårn, sier Leif Delp, som er prosjektdirektør for Hywind i Statoil.
Det trengs store kraner for å sette ut gigantvindmøllene utenfor den skotske kysten. Verdens største kranbåt kommer for å sjøsette vindmøllene når de skal fraktes til Skottland.
At Stord er stedet er ikke tilfeldig. Her er sjøen dyp nok til å få gjort disse operasjonene. På Stord settes alle strukturene sammen, før Hywind-turbinene slepes over Nordsjøen. Britiske myndigheter har gitt konsesjon for fem turbiner til nå.
Til nå har vindmøller til havs på bunnen stått på havbunnen. Men mange tror flytende vindmøllen er framtiden etter som felt byggen ut på stadig dypere vann.