Hervik er et eldorado for folk som trives i båt, og Harald Stakkestad drar gjerne ut med fiskestanga når han har tid.

I seks perioder fra 1991 til 2015 satt Harald Stakkestad i kommunestyret i hjemkommunen Tysvær. De siste åtte årene var han ordfører. Men før siste kommunevalg gav bilselgeren og Høyremannen beskjed om at nok er nok, og overlot klubbe og ordfører-kjede til sin etterfølger Sigmund Lier fra Arbeiderpartiet.

Tekst og foto: Odd-Atle Urvik

– Så hva gjør du på nå, Harald Stakkestad?
– Det er slik at politikk krever mye, og det går ut over tiden sammen med familien. Derfor har jeg som så mange andre opparbeidet en svær «gjeldspost» til dem som har holdt fortet hjemme når jeg har drevet med politikk. Så derfor trappet jeg ned politikken for å prioritere kone, tre barn og fem barnebarn, sier han. Trappe ned og bli pensjonist betyr i Harald Stakkestads terminologi å sitte i fylkestinget, være første varamann til samferdselsutvalget og regional kulturutvalget.
– Dessuten er jeg blitt leder i et utvalg jeg knapt hadde hørt om før. Det har seg slik at Norge er delt opp i 11vannregioner, og en av disse er Rogaland Vannregion, som jeg er leder for. På regionalt nivå er det utarbeidet en vannforvaltningsplan og en tiltaksplan for vannressursene i regionen, sier han.
– Selv om dette er interessant nok, kunne jeg godt tenke meg i stedet å sitte som fast medlem i et hovedutvalg. Men jeg ble bare varamann. Det viste seg nemlig at kjønnsfordelingen i fylkestinget fikk et overskudd på menn. Derfor ble jeg varamann i samferdselsutvalget og regional og kultur selv om jeg kom inn fast i fylkestinget, mens et varamedlem til fylkestinget fikk fast plass. Jeg har fortåelse for kjønnskvotering, men håper at balansen mellom kjønnene snart kan jevnes ut uten at tvang må brukes. Men denne gangen rammet det meg, så det får jeg bare akseptere. Fordelen er at jeg får mer tid til familien. Det å være ordfører var nemlig ingen 9-4 jobb, sier Stakkestad.

Bilselgeren som ble politiker
Før Harald Stakkestad begynte i politikken, var han bilselger hos Laastad & Co i Haugesund.
– Jeg hadde gått i lære som bilmekaniker, og etter hvert fant de ut hos Laastad at jeg også egnet meg som bilselger. I løpet av 31 år som bilselger solgte jeg rundt 5000 biler, sier han. Hemmeligheten i bilsalg er å alltid være dønn ærlig. Da bygger du opp en tillit som gjør at kundene kommer igjen.
– Vi har hørt at den yrkesgruppen folk har minst tillit til er bilselgere?
– Ja, og politikere kommer også dårlig ut på disse undersøkelsene. Jeg får tro at siden jeg både har solgt mange biler, og også har fått mange kumuleringer, er jeg kanskje unntaket som bekrefter regelen, gliser han.

Fotball
Mange forbinder nok Harald Stakkestad med fotball. Han begynte i Vard, og fikk med seg en håndfull a-kamper før innkalling til militærtjeneste satte fotballkarrieren på vent. – Etter dimming ble det Skjold IL, hvor jeg var spillende trener, mens fotballkarrieren ble avsluttet i Stegaberg IL, forteller han. I tillegg til innsatsen på banen hadde han også mange andre tillitsverv i klubbene.
Som alle skikkelige fotballfan følger han også med på engelsk fotball. Tottenham er laget, og når dette leses har han nylig vært og sett klubben spille sin siste kamp på ærverdige White Hart Lane.
– Det blir litt av et oppgjør mot selveste Manchester United. ”Hele familien” er Tottenham-supportere, og jeg prøver å reise over hvert år for å se laget vårt live, sier Harald Stakkestad, som forteller at FKH har også en stor plass i hans fotballhjerte.
– Jeg går fast på FKH-kampene, og synes det er flott og viktig at regionen har et lag som hevder seg på øverste nivå.

Politisk skifte
– Mens du satt ved roret på Rådhuset i Aksdal hadde Høyre ordførerne både i Haugesund og Karmøy i tillegg til Tysvær og Sveio.
Etter siste kommunevalg fikk Arbeiderpartiet ordføreren både i Karmøy, Haugesund, Sveio og Tysvær. Har dere gjort en for dårlig jobb siden velgerne straffet dere?
– Jeg tror ikke det er noen enkel forklaring på det som skjedde, mange faktorer spilte inn bl.a. at Høyre var positiv til kommunesammenslåinger uten at jeg vil dra noen konklusjoner Kan hende er det bare det at velgerne i likhet med meg synes et skifte kan være bra. Dessuten er det ikke de samme skillelinjene i lokalpolitikken som i rikspolitikken.
– Er det noe du angrer på som ordfører, og som du gjerne skulle gjort annerledes om du fikk sjansen på ny?
– Jeg er fornøyd med det meste, men om det skulle være noe måtte det være at vi brukte for lang til å utvikle Aksdal sentrum. Det var flotte planer, og vi var vel kanskje litt blendet av Snøhætta-prosjektet. Folk ble utålmodige, og det skjedde for lite. Vi skulle gjerne tidligere hatt fokuset på fortetting i sentrum i stedet for å holde på så lenge med de utfordringene som møtte oss.
– En annen ting med min lederstil er at jeg er opptatt av å få alle med, og oppnå konsensus om de viktige beslutningene. Kan hende ville det noen ganger være bedre å samle et flertall om en løsning, og kjøre på med det. Men en ting som jeg er godt fornøyd med sammen med Rådmannen og hans ansatte er å forbedre økonomien til kommunen. Vi har fått konsensus om at kommunen skal gå med et betydelig overskudd, og at det alltid skal være millioner på bunnlinjen. Det at vi kan legge oss opp penger gir oss handlefrihet. Dermed slipper vi å finansiere så mye av de kommunale investeringene med låneopptak.

Hervik og Aksdal
Om noen spør Harald Stakkestad hvor han bor, kan svarene variere med årstiden.
– Vi har kjøpt leilighet oppunder Alvanuten med flott utsikt over hele Aksdal og Aksdalsvatnet. Dessuten har vi i tillegg hus i Hervik. Det er hjemplassen til kona Eli, og det er fantastisk flott plass å være, særlig om sommeren. Her har vi båt, og koser oss på sjøen. Jeg er glad i å fiske, og stortrives her inne, sier Harald Stakkestad til Jobb & Næring.

 

Harald Stakkestad stortrives i familiens sommerbolig i Hervik.