Viggo Skeisvoll (COO) i Sector Alarm gjør suksess med et av Norges største selskaper.

Han er Chief Operating Officer (COO) med ansvaret for Sector Alarm operative drift i Europa. Selskapet som i dag er et av Norges største og mest suksessfulle, med over 1600 ansatte og en omsetning på 2 milliarder kroner.

Avaldsnesbuen Viggo Skeisvoll, startet sin karriere som administrerende direktør i Sector Alarm Norge i 2007. Selskapet i Norge hadde da 37.500 kunder og omsatte for 120 millioner. På ti år har Avaldsnesbuen mer enn femdoblet omsetningen og økt antall kunder til 175 000 i Norge.
Totalt i Europa har Sector Alarm nå nesten 500 000 kunder. Men utviklingen stopper ikke der. Nå har Skeisvoll fått ansvaret for den operative driften i hele selskapet og med Avaldsnesmannen i førersetet skal Sector Alarm legge Europa for sine føtter. I løpet av 2020 skal selskapet nå en million kunder, og etablere seg i et nytt land hvert år framover. Strategien er klar og kursen er staket ut. Selskapet er allerede på god vei mot målet.
I fjor kjøpte Sector Alarm to større sikkerhetsselskaper i Finland (Turvatiimi og GS4). Tidligere er det satset hardt i Irland, og i 2017 er det Spania som står for tur. Allerede nå er det over 200 ansatte på kontoret i Malaga, og flere kommer det til å bli. Det betyr at Skeisvoll nå får ansvaret for hele storsatsingen i Europa. Det inkluderer fortsatt ansvar for Norge, men selve driften overlates mer til andre.
– Fortrinnsvis vil vi vokse i Vest-Europa, sier Skeisvoll, som har vært med på en eventyrlig reise med Sector Alarm. Viggo Skeisvoll vokste opp på Avaldsnes. En beskjeden og rolig, men samtidig samfunnsorientert gutt i sine ungdoms år. Som så mange andre på den tiden drev han med idrett, og så mye annet enn fotball var det ikke å falle tilbake på. Hjertet ligget derfor, ikke unaturlig, i Avaldsnes, og Skeisvoll legger ikke skjul på at det som nå skjer rundt damelaget er spennende, tøft og visjonært. Det gleder hans hjerte at barndomsklubben han var en del av og var så glad i, gjør det så godt.

Barndomskamerat med Arne Utvik
– Det er både naturstridig, unaturlig og mot alle odds, at en forblåst bygd i havgapet på flate Karmøy, skal hevde seg i toppen av Norsk damefotball, sier Skeisvoll. Han er imponert og stolt over hva arkitekten og barndomskameraten Arne Utvik har klart å skape i «vikingbygda». For Viggo og Arne kjenner hverandre godt, svært godt. De bodde ikke langt fra hverandre, gikk i samme klasse i ni år, spilte fotball på samme lag, og var kamerater på fritiden.
– Jeg har ikke tall på antall timer vi spilte fotball sammen hjemme i hagen hos Arne. Vi skjøt skudd på hverandre i timevis – nostalgiske og gode minner, sier Viggo. Han nådde litt lenger enn barndomskameraten på fotballbanen. Viggo fikk med seg noen titalls A-kamper for Avaldsnes før skole og utdanning fikk førsteprioritet

Draktsponsor
Avaldsnes er blant Sector Alarms tre hovedsponsorater, sammen med Norges lovende tennisspiller Casper Ruud, og organisasjonen Aktiv mot Kreft.
– Det Avaldsnes gjør passer inn med våre mål og ambisjoner. Klubben er ambisiøs, hardt satsende og har gjennomslagskraft. Det er verdier vi ønsker å identifisere oss med, sier Skeisvoll. Hjertet og klubbfølelse ja, men sponsoratet handler først og fremst om hva Sector Alarm får tilbake av oppmerksomhet og publisitet.
– Vi hadde aldri sponset Avaldsnesdamene dersom vi ikke hadde hatt noe igjen for det. Jeg har selvsagt et nært forhold til klubben, men vi måler alle våre aktiviteter profesjonelt og vurderer nøye hva vi bruker våre markedsføringskroner på. Daglig får jeg rapporter om hvor synlige vi har vært i media. Det handler blant annet om synlighet og logohenvisning gjennom TV, aviser og sosiale medier, sier Viggo. Derfor gleder det hans hjerte at Sector Alarm de siste årene har hatt størst framgang og vekst i Norge på Haugalandet. Mens veksten i 2016 var 6 prosent i Norge, var den på hele 21 prosent på Haugalandet.
Det trenger ikke bare ha med sponsingen av Avaldsnes å gjøre, men dette samarbeidet betyr ganske sikkert en god del, mener han.

Mange år i Hydro
Skeisvoll startet sin yrkeskarriere i Hydro etter endt utdanning som siviløkonom i Oslo. Han begynte som trainee i valseverket på Karmøy Fabrikker i 1989, og var i konsernet i hele 17 år. I denne tiden var han også leder av ulike salgsselskaper for Hydro både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia.
– Jeg hadde noen fantastiske år i Norsk Hydro og lærte utrolig mye i de årene jeg jobbet der. Blant annet av nåværende konserndirektør Svein Richard Brandtzæg, som jeg hadde en del samarbeid med over noen år. Men så kommer du til et punkt hvor du står ved et veiskille. For meg var det i 2007 og etter flere års jobbing i utlandet. Dersom jeg skulle fortsette å jobbe i Tyskland måtte familien ha flytte med. Da falt valget på å bli i Norge og Sector Alarm kom om litt på banen.
Skeisvoll kom tilbake til Karmøy som salgssjef på valseverket i 1995 til 1999. Da bosatte familien seg på Solvang. Likevel var det aldri snakk om at han skulle bosette seg fast på Haugalandet og overta bedriften som familien har drevet på Avaldsnes i mange år – Skeisvoll & Co. Fabrikken ligger bare et steinkast fra Avaldsnes Idrettssenter.
Alt i ungdomsårene ble det bestemt at det var storebror Roy som skulle overta familiebedriften, og slik ble det. I dag sitter Viggo i styret for bedriften som varamann, og har ingenting med driften av selskapet å gjøre. Skeisvoll & Co er i dag en høy teknologi bedrift med 3D Teknologi innen platebearbeiding, 3D printing samt laser- og vannskjæring.

Verdier og holdninger viktigere en skole
En av de viktigste årsakene til at Sector Alarm har lykkes så godt de siste årene og «tålt» den hurtige veksten, skyldes selskapets strategi, og arbeidet med å få verdikjeden i selskapet til å fungere. Her er bedriftens eget opplæringsprogram, «The Sector Way», svært viktig, og verdier, holdninger, stil, orden og respekt, svært sentrale begreper. Skeisvoll forklarer:
– Vi har lykkes svært godt med å ansette medarbeidere med de rette verdiene og holdningene. Det er viktigere å ansette personer med ambisjoner og riktige verdier og holdninger, enn personer med topp utdannelse. Skole og utdanning hører selvsagt med, men verdiene sitter i ryggmargen – de har du med deg som menneske, og du kan ikke skyve dem vekk. I Sector Alarm trenger vi ambisiøse medarbeidere som er etterrettelige. De må ha gjennomføringskraft og kundetilfredshet i seg. Det er viktigst fordi vi er en bedrift som selger trygghet og sikkerhet.
– Men alle disse begrepene hører sammen. De sender noen signaler og er med på å bygge en sterk kultur, sier Viggo, og understreker: – I Sector Alarm er vi helt klare på alle er like mye verdt uansett hvor man jobber i bedriften. Vi er alle avhengige av hverandre.

Bli en region
Skeisvoll sitter i hovedstaden og «ser Haugalandet med briller fra Oslo». Han følger godt med sin gamle hjemplass, og tror Haugesundregionen vil klare seg godt i årene framover.
– Næringslivet på Sør Vestlandet har lært masse av nedturen i oljesektoren de to siste årene. En tilpasning var nødt til å komme. Det finnes så mye grunder kompetanse i regionen at en vil klare de omstillingene som en er inne i. Dessuten finnes det kapitaltunge miljøet som er viktig for videre vekst, sier Skeisvoll. Han har imidlertid et klart budskap til bedriftsledere og politikere på Haugalandet – SLÅ DERE SAMMEN og skap en slagkraftig region.
– Det er meningsløst at hver enkelt kommune skal sitte og sloss hver for seg. Haugalandet er ett boområde og ett næringsområde, og distriktet er ikke større enn at det må opptre samlet. Det vil gi større kraft og gjennomføringsevne. Andre miljøer i og utenfor Oslo ser på Haugesund som EN, da må en også opptre som EN mener Viggo.

Inkluderende framtoning
Da Skeisvoll hadde møte med damespillerne i Avaldsnes for å fortelle om Sector Alarm, var det noen av de utenlandske spillerne som ikke helt forsto hvem han var. Hans imøtekommenhet, inkluderende væremåte og hyggelige framtoning, stemte ikke helt over ens med brasiliansk lederstil og kultur.
– Jeg har erfaring som leder fra 3-4 land i Europa hvor lederfilosofi og bedriftskulturer var vidt forskjellige. Forhåpentligvis har jeg tatt med meg det beste fra hver av disse, sier Skeisvoll, som imidlertid ikke har glemt de jordnære ekte røttene han fikk med seg hjemmefra.
– Jeg er nok en enkel gutt fra landet. Jeg har ikke prestisje, og kan snakke med og omgås alle mennesker uansett hvem de er. Vi er alle like, sier Skeisvoll, som trives «på toppen», selv om jobben blir mer en livsstil enn et arbeid.
– Jeg er på jobb 24/7, og trives med det. Jeg synes fremdeles det er spennende og interessant å utvikle og skape resultater. Det gir meg motivasjon, energi og drivkraft. Jeg synes det er inspirerende å sette sammen team av ulike mennesker, få dem til å fungere sammen og oppnå resultater. Det trigger meg, sier 52-åringen entusiastisk.
Nå håper Skeisvoll det blir gull på Avaldsnesdamene i årets Toppserie – selv om hans egne jenter bor i «Stabækland». To av døtrene har spilt på jentelag i Stabæk, og yngste datter har hospitert på Stabæk J15, men valgt å fortsette på Høvik IF som er den lokale breddeklubben, og hvor man for første gang i historien denne sesongen stiller med to J16 lag.
– Det hadde vært stas med gull. Avaldsnes og Arne Utvik fortjener det etter alt som er skapt gjennom disse 4-5 årene. Avaldsnes er annerledesklubben som har blåst liv i damefotballen med måten den har jobbet seg framover på. Grunder tanken og skapertrangen til Arne Utvik har vært drivkraften. Men skal klubben stabilisere seg i toppen og videreutvikles, må den samtidig nå legge driften mer over mot klubborganisert styring, mener Skeisvoll. Han tror på gull i 2017.