Et tynt lag plast blir sprøytet inn i det eksisterende avløpsrøret med en spesialmaskin. Her blir det dannet et nytt rør med en levetid på 40 - 50 år. Foto: Øyvind Sætre/Aibel.

Aibel gir mer enn 1.000 meter avløpsrør i 72 leiligheter i Ramsdalen borettslag i Haugesund et markant lengre liv.

Den såkalte rørfornyingen sikrer at de gamle støpejernrørene fra tidlig på 70-tallet vil holde tett de neste 40 til 50 årene. Bak prosjektet for Ramsdalen borettslag står installasjons- og serviceavdelingen i Aibel, som gjennom flere års erfaring med rørfornying har funnet en effektiv metode som sikrer lang holdbarhet, skriver Aibel på sine hjemmesider.
– Vi sprøyter inn flere lag med flytende plast i det eksisterende røret, slik at det danner seg et nytt, fint plastrør på innsiden. Røret blir noen få millimeter trangere, men det er ubetydelig for denne type rør, forklarer ansvarlig for utførelsen av rørfornying i Aibel Installasjon og service, Morten Rojas. Kjapp og kostnadseffektiv metode.
Aibel var den første bedriften i Norge til å ta i bruk denne typen sprøytemaskin med flytende plast. Plasten herdes på bare to minutter og risikerer derfor ikke å krympe. Røret er i praksis klar til bruk med én gang behandlingen er ferdig. Rørfornying er med andre ord en enkel og kostnadseffektiv metode sammenlignet med alternativene.
– I Ramsdalen klarer vi typisk å fullføre en oppgang med opptil seks leiligheter på cirka ei uke. Det blir satt opp toalett- og dusjbrakker utenfor slik at beboerne kan bli boende mens arbeidet pågår, forteller Rojas.