Tor Asle Grønningen hos Hagia Karmøy AS har solgt tilhengere i 10 år, og regner med å selge rundt 250-300 tilhengere i 2017.

Lurer du på å kjøpe tilhenger? Da er det mange ting å ta hensyn til ved valg av tilhenger. Tenk først gjennom hva du skal bruke hengeren til. Trenger du en vanlig varetilhenger, eller en spesialhenger til å transportere ridehester eller båt med? Det finnes en lang rekke spesialhengere.

Av: Odd-Atle Urvik

– Et godt råd er å orientere seg på nettet for å se hva det er du har bruk for. Et godt sted å begynne kan være på Tilhengerskolen på www.tysse.no, sier Tor Asle Grønningen i Hagia Karmøy AS på Bøneset til Jobb & Næring.
– Ta gjerne utgangspunkt i hvilken bil du har, og hvor mye du har lov til å trekke etter den. Dessuten bør du sjekke førerkortet. Har du BE er mulighetene for hvilke tilhengere du har lov til å kjøre betraktelig større.
Tysses tilhengerskole forteller deg alt du må vite om valg av og vedlikehold av tilhenger. Dessuten hva det er viktig å ta hensyn til under kjøringen med tilhenger, sier Grønningen som nå ved nyttår ble Tysseforhandler på ytre Haugalandet. Det er ingen årsavgift på tilhenger, og tilhengeren går på bilens ansvarsforsikring når den er tilkoblet bilen.
– Det kan være vanskelig å vite hvor fort du kan kjøre med tilhenger. Det er viktig å vite at det er forskjell på å kjøre med en tilhenger med og uten brems, sier Grønningen. Det er også viktig å sikre lasten godt, og man må ta hensyn til vektfordelingen av last på tilhenger, da denne vil påvirke kjøreegenskapene.
– For høyt eller lavt kuletrykk vil føre til reduserte kjøreegenskaper, og da kan det oppstå trafikkfarlige situasjoner. Lasten bør være jevnest mulig fordelt på tilhengeren. Dette vil også sikre et lavest mulig tyngdepunkt, og dermed bedre kontroll under kjøring, sier Grønningen til Jobb & Næring.
Til slutt må vi ikke glemme at også tilhengeren trenger service og vedlikehold. Det er foreløpig ikke innført EU kontroll på hengere, men både vi, og sikkert de fleste andre som selger hengere, har eget serviceverksted hvor vi utfører service og reparasjoner, avslutter Grønningen.