Hver gang Hillary Clinton og Donald Trump kranglet om E-postlekkasjer, eller når politiets sikkerhetstjeneste her hjemme advarer om russisk hacking og at norske bedrifter og myndigheter ikke tar datasikkerhet tilstrekkelig på alvor, får de anerkjennende nikk fra de ansatte i Rosberg System AS.

Av: Odd-Atle Urvik

Fra sitt hovedkontor på kaien i Kopervik forbereder Rosberg seg på å få selskapets aksjer notert på Oslo Axess. Et drøyt hundretalls lokale investorer på Haugalandet ser fram til at aksjene de investerte i skal bli omsettelige, forhåpentlig i løpet av første halvår 2018.
– Selskapet gjennomfører nå en mellomfinansiering før børsnotering på inntil 25 millioner kroner, hvor både eksisterende og nye investorer er velkommen til å delta sier CEO og en av stifterne av Rosberg, Alf Kenneth Bråthen til Jobb & Næring, Produktet som Rosberg Gruppen satser på fikk nylig stor omtale i det britiske finanstidsskriftet New European Economy. Omtalen gjaldt Rosbergs patenterte produktet VERJI SMC, som skal forhindre at noen infiserer smarttelefoner og beskytter tale og meldinger mot avlytting.
– Smarttelefonen som de fleste av oss har i lomma er nemlig” verdens beste spion”. Uten at du merker det kan de som ønsker det få tilgang på all informasjon du trodde var sikret mot innsyn fra uvedkommende. Det eneste en hacker trenger er mobiltelefonnummeret ditt. Så kan hackeren sende lydløse SMSer til ditt telefonnummer, og dermed er skaden skjedd, sier Bråthen til Jobb & Næring. Bråthen og hans selskap hevder imidlertid at de har løsningen på problemet.
– Vår beskyttelse inkluderer også angrep på smarttelefonen fra meldinger kamuflert i lydfiler, og den beskytter også mot falske basestasjoner. Selskapet er nå på vei ut i markedet, de representeres av 4 distributører i Norge, deriblant Evry og har også startet salget i England.
Pengene som hentes inn nå skal brukes til å bygge et nettverk av distributører og forhandlere i Europa. I tillegg til Bråthen er stifterne av selskapet Odd Helge Rosberg (tidligere Norsk Data og IT-sjef i Tysvær kommune) og Jan Martin Kristiansen.
– Det vårt patenterte produkt Verji SMC (Secure Mobile Communication) gjør, er å stenge den bakdøra de fleste hackere benytter seg av når de skal foreta et Cyberinnbrudd, sier Bråthen, som kan vise til et sterkt mannskap på laget når de nå har startet salget av produktet.
Strategisk rådgivere og investorer er tidligere Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas og Oddvar Hesjedal, også han med lang erfaring fra ledelsen i Telenor og som CEO i Grameene Phone. Mens investor og gründer Terje Mikalsen også er sentral i organisasjonen, bl. annet som styremedlem sammen med Svein Spanne. Styreformann i Rosberg er Nils Erik Skarsgård, som blant annet har bakgrunn fra Raufoss ASA, Alcatell Telecom, og Nycomed.
Stifterne av Rosberg sitter på 44 % av aksjene, mens andre aksjonærer har tegnet seg for de resterende 56 prosentene.

Tidligere Telenordirektør Jon Fredrik Baksaas er en av medspillerne de lokale IT-gründerne bak Rosberg har med på laget.
Tidligere Telenordirektør Jon Fredrik Baksaas er en av medspillerne de lokale IT-gründerne bak Rosberg
har med på laget.

 

Kopervik-firmaet Rosberg lanserer produkt som skal gjøre mobiltelefoner sikrere mot hacking. Dette har ført til forsideoppslag i det internasjonale finanstidsskriftet New European Economy
Kopervik-firmaet Rosberg
lanserer produkt som skal
gjøre mobiltelefoner sikrere
mot hacking. Dette har ført
til forsideoppslag i det internasjonale
finanstidsskriftet
New European Economy