-Effektivt Renhold er et godt eksempel på at det går an å ekspandere fra Sauda, sier Leder i Sauda Vekst, Inge Løyning. Her i samtale med Irene og Egil Lien på bedriftens kontor i Sauda.

De ble outsourcet fra Eramet Sauda, men har ekspandert til både Bergen og Stavanger. Nå vil Effektivt Renhold Haugalandet AS bli en nasjonal aktør..

Det er stilt og rolig i kontorlokalene til selskapet i annen etasjen over Coop-bygget ved det gamle smelteverket. Med Inge Løyning i Sauda Vekst som anfører roper vi oss innover lokalet til Irene, som sitter fordypet i tall på PC-en og pappa Egil, som titter ut fra et sportslig innredet hjørne, med god anledning til å avfyre noen saftige golfslag mellom arbeidsøktene. Sjefen sjøl, Eva, er ikke å finne. Hun er på speed-dating i Haugesund for å kapre nye kunder.
Det er et lite industrieventyr som utspiller seg her lengst inne i Saudafjorden. Fra å være rengjøringsavdelingen ved smelteverket fram til 2003 er Effektivt Renhold i 2017 blitt en Vestlands-aktør i renholdsbransjen med snart 100 ansatte og en omsetning på over 31 millioner kroner. Vaskeritjeneste, kantine og renhold på Eramet er fortsatt en del av porteføljen til Effektivt Renhold, men det er langt fra det selskapet lever av. Gjennom målbevisst arbeid har det som nå er blitt et rent familieforetak, skaffet seg store kunder utenfor Saudas grenser. Lien-familien sitter i dag på 84 prosent av aksjene. Resten holdes av tidligere ansatte i Eramet Sauda som ble aksjonærer i det outsourcede selskapet.
Vi så tidlig at skal vi vokse, må vi ut og hente kunder, sier Eva Kristine Lien, som overtok som daglig leder etter Frode Ingebrigtsen i 2007. Til da hadde hun ha jobbet med salg, regnskap og lønn i en del år.

Hatteland
Døråpneren utenfor kommunegrensene var Hatteland-konsernet i 2006. Det var starten på en offensiv satsing på ytre Haugalandet, som resulterte i etablering i eget bygg i Skjoldavegen i 2009. Store virksomheter som Haugaland Kraft, FKH/Haugesund Stadion og Karmøy ble en del av porteføljen. Selskapet jobber nå i praktisk talt alle Haugalands-kommunene og i 2014 ble Bergens-avdelingen etablert. I fjor tok Effektiv Renhold steget over Boknafjorden og etablerte seg i Stavanger. Vi ser at mange av de store, nasjonale selskapene ønsker å forholde seg til ett renholdsselskap over hele landet. Foreløpig er våre planer å kunne tilby slike komplette tjenester på Vestlandet, men vi har ambisjoner om å bli en nasjonal aktør, sier Eva Kristine Lien.

Hva er suksessformelen?
Vi driver seriøst, har en effektiv administrasjon og god logistikk. Vi tilbyr totale løsninger for renhold og kantineservice til både private og offentlige virksomheter, og er snare til å aksjonere om vi får melding om en kunde som ikke er fornøyd. Alle våre ansatte har renholdskort med bilde, vi er tilknyttet bedriftshelsetjeneste, har tariffavtale med Arbeidsmandsforbundet og skriftlige arbeidsavtaler. Og så er vi Svane-merket bedrift, sier sier Eva Kristine Lien, som mener godt renhold er en fornuftig og lønnsom investering. Grunnen er at et rent arbeidsmiljø øker trivselen, minsker sykefraværet og gir bedre produktivitet som resultat.

Ulempe?
Ingen ulempe å holde til innerst i Saudafjorden?
Reiseavstand er selvfølgelig en faktor; vi skulle gjerne hatt ny vei til Etne! Men vi har bygget opp en digital plattform som gjør det enkelt å kommunisere med våre renholdere hvor enn de er på jobb, sier Eva Kristin Lien, som mener sponsorlauget til FK Haugesund er en viktig årsak til at selskapet fikk fotfeste i Haugesund-området. Gjennom dette nettverket har vi skaffet oss mange kunder, sier lederen for det fremadstormende renholdselskapet med hovedkontor i Sauda.

Daglig leder Eva Kristine Lien: -Vi er en seriøs bedrift.
Daglig leder Eva Kristine Lien: -Vi er en seriøs
bedrift.