Hun har besøkt 60 land, slengt seg ut fra verdens høyeste strikkhopp fra bro i Afrika, fullført Midnattssol Marathon i Tromsø, danset naken på Trolltunga i Tyssedal, backpacket Australias østkyst, besteget majestetiske Machu Pichu i Sør Amerika.

I tillegg har hun deltatt i Idol, er skuespiller og make up artist av yrke og prøvd seg som TV-journalist. Marita Wierdal fra Tysvær er en eventyrer og globetrotter av storformat. Hun elsker å reise og har valgt et enkelt livsmotto «Just do it». Og det er nettopp det hun har gjort. – Vi er alle vår egen lykkes smed. Jeg vil heller angre på noe som er gjort, eller på noe som er ugjort, sier 31-åringen som er fødd og oppvokst i Førre, men har hatt utgangspunkt i Oslo de siste årene. Livet har stort sett vært en eneste reise for Marita. Hun har vært på loffen siden hun dro ut for første gang som 19-åring og har mange spennende opplevelser utenom det vanlige å fortelle om. Som da hun besøkte Ayahuasca i Peru og var på biltur gjennom Afrika: Etter å ha besteget majestetiske Machu Pichu dro hun ned til lavlandet og inn i jungelen. Der bodde jeg blant annet i et leirhus hos en sjaman og hans frue. Jeg fikk innblikk i lokal urtemedisin, og var også med på en fantastisk spennende seremoni ledet av sjamanen.

Stråhytte i Swaziland
-På en biltur gjennom Afrika hadde jeg noen dager i en stråhytte i Swaziland hos en lokal familie, langt utenfor allfarvei. Vi måtte gå 40 minutter til brønnen hver dag for å hente vann og spiste en slags grøt laget på bålpanne. Samme «3-retters » til både middag, frokost og kvelds. Dette høres kanskje slitsomt ut, men det å være koblet fullstendig fri fra den moderne verden i storslått natur, var særdeles avslappende. En spesiell opplevelse og noe jeg ikke ville vært foruten, sier Marita, som også har jobbet på en yacht i Karibien. Hun forteller: – Vi hadde satt kursen mot neste destinasjon da jeg oppdaget at noen visum-papirer måtte fikses. Long story short; Jeg ble sluppet av på en øy i Bahamas, fikk en strabasiøs tur med båt og småfly, før jeg ankom ambassaden på Barbados. Papirene gikk ikke i orden og jeg stod nå uten jobb, papirer og med bagasjen midtveis i Mexicogolfen. Etter noen søk på internett dukket det opp en jobbmulighet i Nice, og påfølgende dag booket jeg flybilletter for mine siste kroner. Mens jeg ventet på avgang blir jeg dratt med av en kul guttegjeng til tidenes party på en luksus ressort. På flyet til Nice neste dag tar jeg opp et glossy magasin og ser at han ene fra festen pryder forsiden. Jeg hadde uvitende vært midt i eksen til Kim Kardashians brake-up party (NBA spiller Kris Humphries).

Jobbet meg rundt
– Jeg har bevist valgt å søke jobber som tar meg rundt i verden. Mange av årene mine på reise har vært finansiert underveis. Jeg har jobbet som aupair, i hotellnæringen, hooket opp med filmcrew i andre land og vært stewardess på yachter i Middelhavet og Karibien. Foruten jobb har jeg reist billig; brukt couchsurfing, haiket med både bil og båt og brukt mitt nettverk rundt om i verden. En kommer langt med et avvæpnende smil og et åpent sinn, sier globetrotteren, som godt kan tenke seg en jobb i film eller mediebransjen i framtiden. Bransjen passer meg perfekt, da livet som frilans lar seg enkelt kombinere med reising.

Skuespiller og «make up artist»
Marita ble etter en audition runde tatt inn ved The American Academy Of Dramatic Arts i Los Angeles, men etter en kamp med Lånekassen måtte hun gi slipp på plassen og endte opp med å ta skuespiller utdanningen hjemme i Norge. Hun er også utdannet makeup artist og jobbet frilans med dette i noen år. – Jeg fikk øynene opp for filmbransjen da jeg bodde i LA og traff noen venner i bransjen. Film og media er en fantastisk plass å være – full av kreative overskuddsmennesker, fulle av positiv energi og med en enorm driv til å skape. Jeg har vært med på produksjoner i både inn og utland. For det meste bak kamera, men det har blitt mer og mer foran kamera de siste årene. I fjor hadde jeg en birolle i en svensk spillefilm (kinopremiere i høst) og gjorde også en internasjonal reklamefilm for Qatar Airways, sier hun.

Optimistisk eventyrer
– Livet er for kort til å la sjanser gå fra seg, være bitter, skeptisk og pessimist. Jeg er definitivt en evig optimist og ser mulighetene, fremfor å spinne tankene rundt problemene på vei til et nytt mål. Livet så langt har lært meg at du kommer mye, mye lenger med en slik innstilling, sprudler Marita, og forteller hvordan utfartstrangen startet i ungdommen: – Det begynte med at jeg dro til USA som 19-åring. Det var første gang jeg kastet meg alene ut i det ukjente. Det gav en enorm mestringsfølelse å klare seg selv alene, så langt fra alt som var kjent og trygt. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem fra USA var å bestille meg backpacker-tur alene til Asia og Australia. Etter dette var jeg bitt av basillen. Mens jeg før reiste mye på lykke og fromme til alskens destinasjoner helt alene, er det i dag det store kontaktnettet mitt som styrer hvor neste eventyr går. Jeg har en stor internasjonal vennegjeng som drar meg med på ting. Vi tipser hverandre om nye kule steder. Marita forklarer også reiselysten med at hun er nysgjerrig av natur. Hun er glad i mennesker og søker stadig nye impulser. – Jeg har besøkt 60 land allerede, og har jo tenkt på at det hadde vært kult å besøke samtlige land i verden, men det er ikke noe mål i seg selv. Målet er ikke nødvendigvis å tikke av land, men å tikke av opplevelser. Nye mål og destinasjoner dukker opp hele tiden, og fyller opp bucketlisten min. Jeg tror, når jeg en gang lener meg tilbake og ser gjennom livets album, vil jeg le av alle opplevelsene heller enn å telle land, sier den språkmektige damen. Hun behersker 6-7 språk.