Ei lita jente tar seg en pust i bakken utenfor Segovias storslåtte katedral.

Spanias hovedstad er i seg selv definitivt verdt et besøk. Men visste du at to av landets verdensarvbyer ligger under en time unna?

Tekst/Foto: Hedda Bjerén og Visit Spain

Spanjolenes majestetiske hovedstad inviterer til herlige tapasmåltider, store kunstopplevelser og vakker arkitektur, shopping, fine parker og sene nattetimer på én eller flere av byens kule utesteder. En by du kan boltre deg i over flere dager uten å være i nærheten av å ha sett alt. Men visste du at to av byene på UNESCOs verdensarvliste ligger i umiddelbar nærhet? Enten du trenger en pause fra Madrids pulserende gater, eller ønsker en aldri så liten overdose i kunst og kultur, kan en svipptur til Toledo eller Segovia absolutt anbefales. Mens svært lite middelaldersk arkitektur er bevart i Madrid, er saken en helt annen i disse spennende byene. Her er litt av det du kan oppleve i Segovia.

Segovia
Det første som møter deg her er selve landemerket til Segovia, den 28 meter høye akvedukten, som ruver som en slags port inn til gamlebyen. Dette er en av de best bevarte romerske akveduktene i verden – et ufattelig byggverk som har sin opprinnelse helt tilbake til det første århundre. Akvedukten ble brukt til å føre vann fra elven Rio Frio, en avstand på i underkant av to mil. Akvedukten var i bruk helt fram til 1950-tallet, men er i dag en stor turistattraksjon.
Slottet el Álcazar de Segovia er Spanias mest berømte slott, og på utsiden kan det beskrives som noe du forventer å finne i Disneyland. Slottet ble ferdigstilt på 1200-tallet, og har huset mange kongelige berømtheter. I dag fungerer det som museum og turistattraksjon. 12 av rommene er i dag åpne for publikum, alle vakkert dekorert i en spennende blanding av maurisk, gotisk og romansk arkitektur og innredning. Det kan anbefales å bestille en guidet tour, så er det lettere å få med seg all den spennende og dramatiske historien disse veggene skjuler.
Det er en fryd å spankulere rundt i gatene utenfor slottet. Her bor byens innbyggere i flere hundre år gamle, fredede, små hus. Fasadene er sirlig dekorerte med nydelige mønstre, såkalt esgrafiado. Gå gjerne ned til byen og ta en titt i byens vakre katedral, som er lokalisert på stortorget, Plaza Major. Er du i Segovia er det spesielt én delikatesse du ikke kan gå glipp av. Pattegris. På Plaza del Azoguejo, torget rett ved siden av akvedukten, ligger Meson de Cándido, som har vært i drift siden 1884, og er med det en av verdens eldste restauranter. De spesialiserer seg på nettopp pattegris, og det er en opplevelse å få den servert der på tradisjonelt vis, ved at kelneren deler opp grisen med en vanlig middagstallerken, for så å hive tallerken i gulvet slik at den går i tusen knas.

Royal overnatting
Føler du deg rent kongelig etter å ha hengt rundt i slott og katedraler i disse fascinerende, historiske byene, kan du ta den helt ut ved å overnatte i en parador. Dette er statseide hoteller, og de fleste av dem er bygget i flere hundre år gamle bygninger, mange av dem tidligere slott. Her kan du nyte komfortabel luksus i kombinasjon med gammel, ærverdig byggestil.
I tilknytning til Segovia finner du to paradorer. La Granja ligger 11 kilometer fra Segovia, og er et slott fra 1700-tallet. Parador de Segovia ligger nærmere byen og kan skryte av nydelig utsikt, basseng og treningssenter, for å nevne noe, men denne bygningen er fra nyere tid. Prisene ligger på fra ca. 700 per natt.