Rognfast

Kvalitetssjekk viser kostnadssprekk for Rogfast. Men HN-direktør Egil Severeide ber stortingspolitikerne ha is i magen og få på plass et snarlig byggevedtak i Stortinget.

– Nå gjelder det å ha is i magen. Det er ikke noen sensasjon at store vegprosjekter «sprekker» med en eller flere milliarder. Nå må politikerne sørge for å få Rogfast-prosjektet gjennom i Stortinget før jul, så vi får komme i gang med dette historiske samferdselsløftet på Vestlandet, sier adm.dir. Egil Severeide i Næringsforeningen.
Bakgrunnen er en rapport som Aftenbladet har fått innsyn i og der tallknusere kritiserer milliardsprekk, uvanlig høye bompriser, lang nedbetalingstid og umodne regnestykker og planer for Rogfast.
Det er eksterne kvalitetssikrere som har gått gjennom milliardprosjektet på oppdrag fra Finansdepartementet og Samferdselsdepartementet. Ifølge kvalitetssikringen (KS2) av prisen for Rogfast er det nå med 85 prosent sannsynlighet, at prisen vil bli 20,1 milliarder. I 2007 var investeringskostnaden beregnet til 4,5-6,5 milliarder. I gjeldende Nasjonal transportplan er kostnaden 12,2 milliarder (beregnet 1. januar 2013). I januar var Vegvesenets anslag på 14,7-16,2 milliarder.