Jakob Hatteland kan smile etter tidenes deal her i regionen. Karl Johan Lier (t.h) skal ta Autostore videre til nye høyder. (Foto: HTV)

Gründerne Jakob Hatteland og Ingvar Hognaland gjør historiens handel på Haugalandet. De casher inn 4.5 milliarder på salg av Autostore. Mye skal reinvesteres i konsernets andre hovedprodukt, Rambase.

Rambase har vel så stort potensial som Autostore. Det vil bli investert betydelig i dette selskapet, sier Jakob Hatteland til Jobb & Næring.
Han har gjort det til en kunst å starte og foredle selskaper og selge unna når de blir store nok. Autostore-handelen er uten sidestykke i regionalt næringsliv. Det nærmeste vi kommer er da familiebedriften Vik & Sandvik på Fitjar ble solgt til Wärtsilâ for vel en milliard kroner i 2008. Hva Jens Ulltveit-Moe fikk for salget av Umoe/Aibel og deler av Knutsen-rederiet for en del år tilbake er noe usikkert, men kilder vi har vært i kontakt med avviser at det kan ha vært i nærheten av denne handelen. Eierne bak DeepWell på Karmøy (Solstad/Østensjø) sikret seg også en god slump penger, vel en kvart milliard gjennom emisjon mot Hitec Vision for temmelig nøyaktig tre år siden.

Sprakk
Det var i månedsskiftet november/desember at nyheten sprakk: Hatteland selger robotteknologiselskapet Autostore til oppkjøpsfondet EQT for 19 ganger årets EBITDA. AutoStore er et helautomatisert lager- og plukksystem med 130 installerte anlegg i 22 land.
– Jeg er fornøyd. Vi har holdt på en stund nå, så det var godt å få det i havn, sier Jakob Hatteland.
Karl Johan Lier, konserndirektøren som har brukt 80 prosent av sin tid på Autostore de siste årene, blir ny sjef i Autostore, mens Jakobs sønn Stig Hatteland overtar som konsernsjef.
– Dette er bare starten på Autostore. Vi skal vokse videre, ansette flere og utvikle selskapet til noe enda større, sier Lier, som bekrefter at Vats blir basen for det nye selskapet.
– D?et er her kompetansen sitter, sier Lier.

Svensk
Oppkjøpsfondet EQT er oprinnelig svensk, startet av Walleberg-familien, og er nå Europas nest største. Selskapet betaler over fire milliarder kroner for Autostore, og prisen skal nærme seg 4,5 milliarder kroner dersom forventningen til 2017 innfrir.
Fra opprinnelsen av ideen til Ingvar Hognaland i Hatteland Gruppen på 1990-tallet, og til leveringen av det første kommersielle systemet i 2005, har AutoStore opplevd sterk vekst og er i dag en unik og ledende automatisert materialhåndteringsløsning.
AutoStore har rundt 140 ansatte og har til nå installert over 130 anlegg i 22 land. Selskapet ventes å få driftsinntekter på 500 millioner kroner i 2016 og en EBITDA på 240 millioner kroner.

Stolt
– Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd med AutoStore – det har blitt utviklet fra å være en enkel ide til å bli et ledende produkt på markedet i dag, sier Ingvar Hognaland, oppfinner av AutoStore i en kommentar.
– Gjennom innovativ tenkning og sterk prestasjonskultur blant alle de involverte, har AutoStore vokst til å bli et unik norsk selskap med internasjonalt potensial. EQT er en strålende partner og har langsiktige målsettinger, noe som gjør oss i stand til å fortsette å utvikle AutoStore. Vi er svært fornøyd med å få med EQT på den videre reisen, sier Jakob Hatteland.