Egil Severeide Ansvarlig redaktør

I dag vil jeg rose Jakob Hatteland. Litt fordi det nærmer seg jul, men mest fordi han fortjener det. Jeg tror ikke folk riktig skjønner hvilken industribygger denne karen er.

En stillferdig, beskjeden vatsbu som helst styrer unna blitzlamper og mikrofoner og er opptatt av de nære ting. Som ren Vatsfjord og gode arbeidsvilkår for sine ansatte i knøttlille Åmsosen. Haugalandets «Silicon Valley».
Men skinnet kan bedra. Bak en mild fasade skjuler det seg en driftig og dristig forretningsmann. En visjonær industribygger som fra starten i ei løe i Vats på 70-tallet har skapt et teknologieventyr med hundrevis av arbeidsplasser i Vindafjord, Haugesund, Polen og gud vet hvor. Resepten er like enkel som den er vanskelig. Finne opp produkter, foredle dem, ta steget ut i verden og når tiden er inne; selge dem med solid fortjeneste. Gevinsten reinvesteres i nye produkter som sendes i samme loop.
For et par uker siden gjorde han sin største deal noensinne- da solgte han det elektroniske lagerstyringssystemet Autostore til et av Europas største investeringsselskaper. Gevinsten han og kompanjong Ingvar Hognaland sitter igjen med kan nå svimlende 4.5 milliarder kroner. Han har gjort liknende ting før. Det startet med Jakob Hatteland Electronic i 2000. Da innkasserte han 700 millioner for salget til Arrow. I 2007 ble Hatteland Display solgt til Hercules for over 400 millioner.
Jo, han har kanskje investert i sikre eiendomsprosjekter. Han har sikkert brukt penger på ferie til Syden. Men mest av alt har Jakob Hatteland pløyd pengene tilbake i bedriften for å skape ny virksomhet. Bygge ny industri, nye arbeidsplasser. Med basis i Vats.
Drivkraften har vært den enkle ide å forenkle folks hverdag. Siden 70-tallet har Jakob Hatteland vært kritisk til tungvinte arbeidsprosesser. Derfor har han og hans medarbeidere i Vats utviklet sin egen portefølje av unike produkter, som har gjort Hatteland til en verdensomspennende merkevare for leverandør av nyttig teknologi.
Hva gjør han nå? Jo, putter en god del av gevinsten inn i Rambase, et komplett forretningssystem bygget for bedrifter med strenge krav til kvalitet og sporbarhet. Som han selv sier:
«Rambase har vel så stort potensial som Autostore. Det vil bli investert betydelig i dette selskapet.» Hatteland Solutions får også sikkert sin slant. Så derfor:
Ikke bli overrasket om Jakob Hatteland topper forsiden på Finansavisen nok en gang om noen år. Selv om han ikke setter så stor pris på det selv…
God jul!