Det er mye å utsette på innkvarteringsforholdene for utenlandske arbeidere på Haugalandet, mener Marianne Aanensen. Foto: Eva Birkeland.

– Tips oss og sjekk underleverandører jevnlig. Da kan vi ta de useriøse aktørene, sa Marie Aanensen i Akrim på Byggarena.

En større kartleggingsaksjon i bygg- og anleggsbransjen utført av A-krim Rogaland viser at flere firmaer beveger seg utenfor regelverket. Under aksjonen for vel en måned siden ble det funnet brudd hos nesten en av tre under aksjonen, fortalte Aanensen.
Hun leder Akrim Haugesund, som består av folk fra Arbeidstilsynet, politiet, Nav kontroll, Skatteetaten og Toll.
– Vi møtes jevnlig for deling av tips og planlegging av felles tilsyn og aksjoner. Vi har god effekt av å gå sammen. Vi har hele Haugalandet som nedslagsfelt, samt deler av Hordaland, sa Aanensen.
Hun understreker at Akrim er avhengig av å samarbeide med seriøse aktører innenfor byggebransjen for å finne de useriøse.
– Seriøse aktører må være flinke til å tipse oss, samt å selv sjekke underleverandører jevnlig. Vis interesse for arbeidstakere, besøk byggeplassen, spør hvor de bor. Mye kan enkelt avdekkes ved å være til stede der byggingen utføres, sa Aanensen.
Om situasjonen på Haugalandet forklarte hun at den er verken bedre eller verre enn resten av landet.
Det avdekkes blant annet svart arbeid og Nav-svindel. Vi ser også mye dårlig innenfor innkvartering (dvs. at arbeidstakerne innkvarteres av arbeidsgiver). Et typisk eksempel er gamle eneboliger med elendig brannsikkerhet, dårlig standard og gammelt elektrisk. Her bor det gjerne en gjeng utenlandske arbeidstakere, sier Aanensen.