Velkommen inn i nye Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR)
De er glade for det flotte resultatet og at en 12 år lang prosess med å bygge om og bygge ut Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) er over. F.v. Kari Nådland (direktør HSR), Einar Søvik (Opus Arkitekter), Jostein Sjursen, (driftssjef HSR), Erling Lervåg (økonomisjef HSR) og Frode Opheim (Nordbø & Seglem).
De er glade for det flotte resultatet og at en 12 år lang prosess med å bygge om og bygge ut Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) er over. F.v.
Kari Nådland (direktør HSR), Einar Søvik (Opus Arkitekter), Jostein Sjursen, (driftssjef HSR), Erling Lervåg (økonomisjef HSR) og Frode Opheim (Nordbø & Seglem).

En 12 år lang prosess er over. Det tar tid når en skal totalrenovere et sykehus, bygge ut og samtidig ha full drift hele tiden. Nå har det vært åpen dag for publikum og åpningsfest for de ansatte. Og det beste av alt – brukere og ansatte ser ut til å være svært fornøyde med det nye bygget til Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) med en prislapp på 550 millioner kroner.

Tekst: Liv Alsaker Sande
Foto: Fredrik Alexander Wik

Om det er restauranten i toppetasjen med byens flotteste utsikt eller kanskje den store foajeen med den store resepsjonsdisken, gasspeisen og moderne sittegrupper som faller mest i smak? I underetasjen finnes byens nyeste treningsfasiliteter med treningssal/auditorium, styrketreningsrom og spinningsal. De positive tilbakemeldingene betyr mye for arkitekt Einar Søvik fra Opus Arkitekter as som har jobbet med utformingen, planleggingen og oppføringen helt siden 2004.
– Ja, faktisk en stor del av mitt yrkesaktive liv har gått med til dette prosjektet og det føles godt å komme i mål, sier Einar Søvik. Det var spesielt tre momenter som var ekstra viktige for arkitekten. Kantinen i toppetasjen skulle bli et felles møtepunkt for alle på huset. Treningssalen skulle bli funksjonelt, synlig og et sentralt rom. Foajeen skulle bli et hyggelig rom å komme inn i og gi god oversikt til de tre poliklinikkene i første etasje. Arkitekten føler at disse målene er nådd.
– All tegning og planlegging er gjort etter prinsippet om brukermedvirkning. Her er mange stemmer blitt hørt og har fått påvirke sluttresultatet. Derfor er jeg også sikker på at dette er et brukervennlig og funksjonelt sykehus, sier Søvik.

Krevende byggeoppdrag
Sivilingeniørene Nordbø & Seglem as har hatt prosjekt- og byggeledelse i forbindelse med nybygget og ombyggingen, og har koordinert det store byggeprosjektet på Revmatismesykehuset. 8000 nye kvadratmeter skulle bygges ut og de eksisterende 9500 kvm skulle totalrenoveres og bygges om. Selve byggingen startet i 2011.
Mot øst er det bygget to nye fløyer fra 2. – 6. etg., over eksisterende bygg, og over eksisterende sentralblokk er det bygget en ny etasje over 6. etg. Sykehuset som opprinnelig er fra 1957 har nesten doblet bruksarealet sitt. Atriene som var i midten av sykehuset er blir integrert i bygget og til gjengjeld sluttfører en for tiden spennende uterom mot vest.
– Vårt mest krevende byggeoppdrag. Her måtte vi ta hensyn til at vi jobbet på et sykehus som har vært i full drift under hele byggeperioden. Vi måtte sprenge på bestemte tider for å unngå at vi forstyrret instrumentene som blir brukt under operasjoner. Alt arbeid som vi visste ville bråke og forstyrre ekstra mye, måtte koordineres med sykehusdriften. I begynnelsen løste vi dette med at vi hadde etasjen under som en buffer, men etter hvert som vi jobbet oss nedover ble det slutt på denne muligheten og vi måtte finne på andre løsninger, sier Frode Opheim i Nordbø & Seglem as. Totalt har det vært Tekst: Liv Alsaker Sande Foto: Fredrik Alexander Wik De er glade for det flotte resultatet og at en 12 år lang prosess med å bygge om og bygge ut Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) er over. F.v. Kari Nådland (direktør HSR), Einar Søvik (Opus Arkitekter), Jostein Sjursen, (driftssjef HSR), Erling Lervåg (økonomisjef HSR) og Frode Opheim (Nordbø & Seglem). Totalt har det vært 16 delentrepriser som i hovedsak har blitt utført av lokale firma. Disse firmaene har også sine underleverandører. På det meste har 150 personer jobbet med nybygget og ombyggingen på revmatismesykehuset.

Fleksible medarbeidere
– Alt har gått sin gang under byggeprosjektet og alle tjenestene har blitt levert i hele prosessen. Vi har virkelig bevist at vi har fleksible og tilpasningsdyktige ansatte som har vært med og funnet gode og smidige løsninger. Bare på poliklinikkene har vi 30 000 besøkende hvert år. I tillegg kommer pasienter som er på rehabilitering, i vår sengepost, og fra denne høsten pasientene til Haugesund kommune. Nå er vi stolt og fornøyd med sluttresultatet og gleder oss over at byggeprosjektet er ferdig. Vi har fått det topp moderne sykehuset som vi ønsket oss, sier direktør Kari Nådland ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus.

Utbyggingen og ombyggingen av Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) har vært viktig for arkitekt Einar Søvik fra Opus Arkitekter og Frode Opheim fra Nordbø & Seglem i mange år.
Utbyggingen og ombyggingen av
Haugesund Sanitetsforenings
Revmatismesykehus (HSR) har vært
viktig for arkitekt Einar Søvik fra
Opus Arkitekter og Frode Opheim fra
Nordbø & Seglem i mange år.