Nils Olaf Osnes viser fram biler ferdig dekorert og klar for innredning. Bare Vassbakk & Stol kjøper mellom 40 og 50 biler hvert år.

I år er det 45 år siden Bernard Osnes startet Rico Campers, og begynte å bygge bobiler på Karmøy. I dag er det sønnen Nils Olaf Osnes som er eier og administrerende direktør. Firmaet holder til i flotte lokaler på industrifeltet på Bø på Nord-Karmøy.

– Vi har vokst jevnt og trutt, og har i dag 23 ansatte. Omsetningen i 2015 var på 26,9 millioner kroner, en pen økning fra året før hvor vi stoppet på 19,8 millioner, forteller Nils Olaf Osnes til Jobb & Næring. Startet med bobiler Fra starten i 1971 var det bobiler firmaet bygget, og i alt leverte Karmøy-bedriften mer enn 4000 campingbiler. – Etter hvert ble det så mange regler og forordninger å forholde seg til, så vi så oss om etter andre produkter. I dag er det ikke en eneste fabrikk igjen i Norge som lager bobiler. Med den kompetansen vi hadde i bedriften fant vi ut at spesialinnredede yrkesbiler for ulike typer håndverkere var en nisje vi burde ha gode forutsetninger til å lykkes i, forteller Osnes. Etter hvert har Rico utvidet produktspekteret, og har i dag flere spesialiteter. I tillegg til yrkesbiler spesialinnredet for elektrikere, rørleggere, snekrer og andre yrkesgrupper, har de spesialisert seg på ombygging og spesialinnredning av biler for personer med ulike funksjonshemminger. – Dette er oppdrag vi utfører for NAV, og vi tar utgangspunkt i den enkelte bruker, og kartlegger hvilke tilpasninger det er behov for. Det kan for eksempel være tilpasning til en rullestolbruker. Da er målet at vedkommende skal være selvhjulpet fra han eller hun sitter i rullestolen inne i hjemmet, til de sitter i bilen og er klar til å kjøre. I tillegg skal man komme seg inn og ut av bilen for å gjøre de ærender de skal. – Vi monterer utstyr som for eksempel rulle- stolheis, håndbetjente gass- og bremse- funksjoner, og tilrettelegger seter, rullestolfester, elektriske dører og mye mer. Arbeid- et planlegges og utføres i tett samarbeid med både bruker og ergoterapeut, sier Osnes. Det tredje satsingsområdet er å lage dekor og profilering utvendig på bilene, men også dekor til arenaskilt, lyskasser, etc.
Teknisk revolusjon
– Den viktigste forutsetningen for å lykkes har vært at vi har utrolig dyktige og lojale medarbeidere. Dessuten kan utviklingen fra vi startet betegnes som en teknisk revolusjon. Da vi bygde bobiler måtte vi lage maler og tilpasse hver enkelt del for hånd. I dag bruker vi det mest avanserte dataverktøy for å scanne bilene innvendig, og deretter bruker vi CNC-teknologi hvor datamaskinene styrer avanserte fresemaskiner som freser ut de enkelte delene med stor presisjon, forteller Osnes.

Det finnes omtrent ikke grenser for hva man kan lage av bilde- og skiltproduksjon, sier Nils Olaf Osnes. Maskinen kan printe bilder av høy kvalitet med stor nøyaktighet på ulike typer materialer.
Det finnes omtrent ikke grenser for hva man kan lage av bilde- og skiltproduksjon, sier Nils Olaf Osnes. Maskinen kan printe bilder av høy kvalitet med stor nøyaktighet på ulike typer materialer.

Over hele Norge
Innredningene leveres over hele Norge. Når en kunde ett eller annet sted i Norge bestiller en bil, produseres hver eneste del av innredningen her på Karmøy. Skuffer og hyller tilpasses. Vi har lært opp folk på Importkaien i Drammen slik at de monterer innredningene før bilene sendes til kunden i Mo i Rana eller Bodø eller hvor det måtte være, forteller Osnes. Hvor mange biler de har innredet totalt på 45 år har de ikke nøyaktig tall på, men det er snakk om titusener. For suksessen med å utvikle unike produkter gjennom 45 år har Rico Gruppen i høy grad gjort seg fortjent til å være månedens bedrift i Jobb & Næring i august.