KVH AS og Ove Kenneth Kvalavåg disponerer rundt 100 kjøretøy.

Hei, nei, du må snakka med Linda. Flott. Snakkes.

Han puster unnskyldende og klapper igjen mobilen. Snapper til seg en slunken Tiedemand rød nr. 3 på bordet, og bedyrer at han er ingen storrøker. Men det gjør godt med en blås i blant… Det blir lange dager for Ove Kenneth Kvalavåg. Han er alltid på jobb, og spretter opp når Mesta ringer klokka 2 om natta og forteller om ei trafikkulykke. Trafikkdirigering, takk. Kvalavåg kaller ut folkene sine, og snart loser trette menn i gule vester trafikantene forbi ulykkesstedet. Kvalavågs mannskaper – det er blitt mange av dem. KHV AS på den svingete veien mellom Kvalavåg og Kopervik er blitt en svær bedrift. Snart gir den arbeid til 200 kvinner og menn.

Til oljå
Han er midt i livet, og skulle egentlig bli fisker. Så tok oljå han. Men to år i Odfjell Drilling ble for kjedelig. Det var så lite å gjøre. Jeg fikk nesten dårlig samvittighet over å motta ei så feit lønn for så lite arbeid. – Eg e vande me å jobba, sier han med et tydelig trykk på siste ordet. Det krever han av sin ansatte også. Er du en skikkelig arbeidskar, ligger du godt an hos den 40 år gamle karmøybuen. Han liker folk som tar et tak uten å syte. Arbeidsmoral, det er tingen. Du kan ha verdens beste utdanning. Men mangler du «tak», får du finne deg jobb andre steder. For 10 år siden startet eventyret. Sammen med faren Terje etablerte han firmaet Karmøy Hage- og Vedlikehold med formål å drive skoging og hagearbeid. En kontrakt om skogrydding med Haugaland Kraft like etter oppstarten var et viktig puff, og siden har pila bare pekt en veg. Nå leverer KHV AS tjenester innen bygg, anlegg, kraft og industri, og tilbyr trafikkdirigering, gartnertjenester, skogrydding og elektroarbeid til private og det offentlige over store deler av landet.

Stor motorpark
På bedriftens hjemsted på Vest-Karmøy et det bygget kurs- og kontorlokaler, samt verksted og produksjonslokaler. KHV AS disponerer rundt 100 kjøretøy av ulike slag, og er blitt en av Karmøys aller største bedrifter. Omsetningen de to siste årene har ligget rundt 60 millioner med et resultat før skatt på rundt 9 millioner. Det som før var en cowboy-næring er blitt stueren business. KHV tar HMS på alvor, og har bygget opp egen kursvirksomhet som gir de ansatte en solid gjennomgang av hvilke helse- miljø og sikkerhetstiltak som gjelder når de er på jobb.

Mobiltelefonen er viktig arbeidsredskap for Ove Kenneth Kvalavåg.
Mobiltelefonen er viktig arbeidsredskap for Ove Kenneth Kvalavåg.

Fleksibilitet
– Vi har stor fleksibilitet i arbeidsstokken, og de ansatte må kunne beherske flere disipliner. En dag kan det være lossing av en båt, en annen dag skogrydding og en tredje gartnerarbeid, sier Kvalavåg. Selv trives han best på golvet. Nærkontakten med ansatte og kunder er drivkraften i jobben. Men selv om han har vært med å bygge opp et skikkelig dokumentasjonssystem, og fått organisasjonen på skinner, er han mer uformell i rollen som eier. -Jeg kan ikke fordra beslutningsvegring og langdryge prosesser. Har vi noe vi skal ha besluttet, tar Linda og jeg et styremøte om det så er klokka 12 på natta, sier Ove Kenneth Kvalavåg og tar oss med på en runde i bedriften. Så vandrer vi gjennom brakker som er ombygget til trivelige kontorlokaler, lagerlokaler, verksted, et bygg hvor det produseres ferdige skilt til veimerking- og en stor parkeringsplass for bedriftens moderne motorpark. Telefonen ringer i ett sett, som en bekreftelse på sjefens ord om at han er på jobb døgnet rundt. Va hu ikkje inne? Okei, eg ska be na ringa, sier gründeren fra Vest-Karmøy, mens han legger mobilen i lomma og unnskyldende forklarer at han nesten har glemt at han skal være på et møte i Kopervik om et kvarter…