–  En fantastisk opplevelse. En ferie med ro for sjel og sinn, spekket av høydepunkter og kulturopplevelser. De to venneparene Normann og Elise Austvik og Jostein og Tove Ottesen, fra Førde i Sveio, valgte elvecruise og Donaus bredder, som feriemål dette året. Det angrer de ikke på.

– Elvecruise på Donau er rett og slett sjelebot. En reise gjennom vakker natur i gammelt kulturlandskap, med stopp i sentrum av storbyer og maksimal tid til nytelse. Helt uten stress og med hotellet på ryggen, sier Tove Ottesen, og skryter: – En opplevelse i kultur, landskap, severdigheter, historie, folkeslag og nasjoner – 7 land og 5 hovedsteder i en og samme reise. – For de som ikke har prøvd er det bare å pakke kofferten – elvecruiset fra Wien til Bucuresti, kan anbefales på det varmeste, seier venninnen Elise Austvik. De to ekteparene har også tidligere vært på elvecruise – på Douro-elven i Portugal. Også det var en stor suksess, kan de fortelle. Donau er Europas nest største elv og har sitt utspring i det sydøstlige Tyskland. På sin ferd ut mot Svartehavet passerer Donau hele ti land og en rekke hovedsteder, blant annet Wien, Bratislava, Budapest og Beograd. – I tillegg var vi også innom hovedstaden i Romania Bucuresti på avreisedagen, hvor vi blant annet fikk se «Folkets Hus», verdens nest største bygning etter Pentagon i USA, sier Elise. Sammen med ektemannen opplevde hun et begivenhetsrikt elvecruise med utsøkt mat, strålende sommervær, hyggelig betjening og ypperlig service. Ja, selv lugarene på den 130 meter lange elvebåten «River Navigator» var av svært god standard. – Det var komfort og nytelse fra vi gikk ombord til vi mønstret av elleve dager senere, sier Normann, ektemannen til Elise. Til tross for flotte byvandringer og mange opplevelser i fantastiske Wien og Budapest, trekker de fire fram «hagefesten» hos Theodor i Jara, en times kjøretur utenfor Beograd, som kanskje den største opplevelsen. Her fikk du servert serbisk folklore. Lokal musikk, dans, underholdning og hagelunsj med lokale tradisjonsrike matretter, gjorde festen til en kulturopplevelse i både smak og sanser. Theodors eget «plommebrennevin», som 80-åringens så sjarmørfullt gikk rundt og serverte, la ikke akkurat en demper på festhumøret til de 50-talls gjestene.

En fantastisk opplevelse, mente venneparet fra Sveio. Fra venstre Elise Austvik, Tove Ravn Ottesen, Josten Ravn Ottesen og Normann Austvik.
En fantastisk opplevelse, mente venneparet fra Sveio. Fra venstre Elise Austvik, Tove Ravn Ottesen, Josten Ravn Ottesen og Normann Austvik.

Vukovar
Elise trekker også fram besøket i Vukovar i Kroatia, og byens blodige historie fra borgerkrigen mellom Serbia og Kroatia i 1991-1996. Vukovar var den første byen som ble angrepet av serberne og ble bombet sønder og sammen. 95 prosent av grensebyen ble lagt fullstendig i grus. I 2016 var mye bygd opp igjen, men fortsatt er det mange skader etter krigen og sårene blant de eldste innbyggerne i Vukovar, kommer nok aldri helt til å gro. Enklere er det for den nye generasjonen som vokser opp, kunne vår kyndige guide fortelle på byvandringen. Elvecruiset ble en magisk reise på Donaus storslagne vannvei – gjennom Europa og hjertet av Balkan. Bare det å bli nærmere kjent med, og således få en bedre forståelse av Balkans bråkete historie og de ulike folkeslagene, gjorde et sterkt inntrykk. -Elvecruise er behagelig for kropp og sjel. Her får du med deg de viktigste severdighetene, mens du kan slappe av på soldekk med en god drink eller en kald øl. Samtidig nytes vakker natur, slott og vingårder mens båten glir nedover elvebredden. Ferden langs Donau var en spesiell opplevelse som tok oss rett inn i hjertet av 7 land i sørøst Europa, kombinert med en avslappende ferie og besøk i store kulturbyer. 11 dager ren nytelse.

Jostein, Tove, Normann og Elise foran verdens nest største bygning - Folkets Hus i Bucuresti.
Jostein, Tove, Normann og Elise foran verdens nest største bygning – Folkets Hus i Bucuresti.