Stedet er Stade Velodrom i Marseille og EM i fotball i sommer. Datoen er 15. juni og Frankrike møte Albania. Det er i ferd med å bli taust på stadion, neste stille. Stemningen er til å ta og føle på.
Etter hvert som den franske arme ruller over «balkans sønner», i angrep etter angrep, begynner fortvilte franskmenn på tribunen å tvile på om deres 11 fotballsoldater skal klare å beseire miniputt-nasjonen. Men da, mens alt håp er i ferd med å renne ut, og minuttet før slutt. Ut av intet, som aske fra ilden, stiger en liten fransk frontsoldat opp. Som en luftens baron og med en soldats presisjon, styrer han lærkulen i mål med hodet. Da! Da brytes stillheten og publikum eksploderer. Følelsene, jubelen og den elleville gledesrusen. Gallerne kastet seg om halsen på hverandre, klemmer og kysser. I løpet av sekunder blir 89 minutters frustrasjon og fortvilelse omgjort til spontane gledesscener og tårevåte lykkerus-opplevelser… De som fortsatt hevder at fotball ikke er viktig og betyr noe i hverdagen, var i alle fall ikke til stede under EM i Frankrike i sommer. Fotballfesten var et bevis på at leken med lærkulen forener og bygger vennskap mellom folk og nasjoner. Leken, spillet, lidenskapen, tilhørigheten, og entusiasmen gjør noe med deg, enten du liker fotball eller ikke. Fotball-EM samlet et folk da de trengte det som mest i terrorfarens trusler.

10 kamerater
En fantastisk fotballopplevelse som frister til gjentagelse. De var enige alle 10 i kameratgjengen som lot jobb være jobb, og dro på guttetur til EM i fotball i Frankrike i juni. En hel uke med fotball, to EM-kamper på Stade Velodrom i Marseille, høy stemning, godt humør og godt kameratskap, stod i fokus på turen, som ble en høydare uten sidestykke – Fantastisk. Strålende vær, supre boforhold, og ikke minst billetter til to kamper som skulle vise seg å bli svært interessante, sier Thor Buberg. Først Frankrike mot Albania, deretter Island mot Ungarn to dager senere. Buberg var en av de ti som mandag 13. juni satte seg på flyet til EM-sirkuset. Og for et sirkus det ble. – Under kampen Frankrike-Albania kunne jeg knapt høre sidemannen snakke. Så høyt var lydnivået at vi måtte skrike til naboen for å høre hverandre. Helt surrealistisk, sier Rune Hartvigsen. Han kan fortelle at målinger gjort inne på stadion, og som ble gjengitt på storskjermene, viste et støynivå på 135 desibel. – Da Frankrike endelig scoret helt på tampen av kampen hadde det ikke nyttet med hørselvern, spøker haugesunderen, som er med i damestyret i Avaldsnes og sentral i arbeidet rundt rekrutteringslaget i klubben. Kameratgjengen, de fleste med tilhørighet i fotball og Avaldsnes, bestilte turen allerede i november i fjor, uten først å ha tilgang til billetter. De ble kjøpt på nettet så sent som i april/mai via verdens største billettbyrå Viagogo. – Det viste seg å være bra at vi hadde is i magen. Etter hvert ble billettene rimeligere og rimeligere, og til slutt ble prisene halvert enn om vi hadde kjøpt billettene noen måneder i forvegen, sier en annen av deltakerne, Einar Augvald Utvik.

Fantastisk stemning på et fullsatt Stade Velodrom i Marseille før kampen mellom islandske vikinger og Ungarn.
Fantastisk stemning på et fullsatt Stade Velodrom i Marseille før kampen mellom islandske vikinger og Ungarn.

Saint Raphael
Utvik kan fortelle at vennegjengen hadde base på Rivieraen, nærmere bestemt Saint Raphael. Byen ligger omlag 20 minutters kjøring fra Cannes og 40 minutter fra Nice, hvor det også ble spilt EM-fotball. – Vi vurderte å se Spania mot Tyrkia på Allianz stadion i Nice, men prioriterte kampene på Stade Velodrom i Marseille i stedet, halvannen times kjøretur vestover. Stadion er kjent for høy stemning under kampene, og det fikk vi til fulle erfare. To kamper var dessuten nok, det var også mange andre ting å få med seg på Rivieraen under oppholdet, sier en svært fornøyd Utvik. – Vi hadde planlagt turen i over halvannet år. Terje Miljeteig har en stor leilighet i Saint Raphael, og det ble bostedet under oppholdet. En super leilighet med stor boltreplass til alle sammen, sier Svein Hegland. – God mat, god fotball, godt humør, god bevertning og mye god drikke. Slik blir det jo også litt av når gode fotballvenner treffes til gode fotballopplevelser, sier markedssjefen i Avaldsnes.

Litt mat og god drikke før kamp. Fra venstre: Ove Arnesen, Thor Buberg, Nils Olaf Osnes, Einar Augvald Utvik ( delvis skjult), Kjell Risanger, Geir Heimdal, Svein Hegland, Terje Miljeteig og Rune Hartvigsen.