Det var i 2006 finsk/svenske Mika Nurmi (45) kom til Haugalandet for å overta som trener i Haugaland Håndball etter åkrabuen Geirmund Lund som gav seg etter sesongen.

Nurmi hadde gjort seg bemerket gjennom tre sesonger som hovedtrener i Bergenslaget Fyllingen. Egentlig planla han så å dra hjem til Sverige for å gjøre ferdig utdannelsen sin på Idrettshögskolan IFHS, men lot seg friste av tilbudet fra Haugaland Håndballklubb. Etter fire sesonger på Haugalandet, som blant annet gav cupfinale og sølvmedaljer i NM, dro han til Stord en periode før han igjen overtok ansvaret for Haugaland HK.

Lang eliteerfaring
Etter til sammen 16 år som håndballtrener på elitenivå i Sverige og Norge, blant annet som hovedtrener for Norges U-landslag for herrer, (nr. 8 i EM) har det blitt stille rundt den populære håndballtreneren. – Så hva gjør du på nå, Mika Nurmi? – Nå driver jeg som resultatcoach og mental trener. Kort fortalt betyr det at jeg hjelper folk til å nå de mål de selv setter seg. Og det er ikke bare innen idretten. Den kraften som ligger i hver enkelt bruker vi til å nå mål innen business, helse, idrett, livsbalanse og mental trening, sier Nurmi. Han peker på at kraften og ressursene ligger hos den enkelte. – Om noen vil komme i bedre fysisk form, eller gå ned i vekt, bli en bedre bedriftsleder, eller kanskje bli en bedre far eller ektefelle, så kartlegger vi hva som skal til for å nå det målet man har satt seg. Deretter lager vi en plan for hvordan vi skal nå målet vi har satt.

Trener guttelag
Men selv om Mika Nurmi ikke lenger er profesjonell håndballtrener, stiller han sin kompetansen til rådighet for SK Vedavåg Karmøy ved at han er trener for gutter 13 laget eldste barn i huset spiller på. – Den første perioden etter at jeg sluttet som profesjonell trener holdt jeg på å gå på veggene. Jeg savnet det å trene et håndballag. Derfor er det å stille opp som frivillig noe som gir meg svært mye, sier han. Blitt Karmøybu Mika Nurmi er for lengst i ferd med å bli Karmøybu. Og som så ofte er det en kvinne med i spillet. – Jeg traff verdens vidunderligste kvinne, så nå er jeg gift og bor i Veavågen. Det er fire barn i huset, og jeg stortrives. Veavågen er et flott sted for unger å vokse opp på, noe som barne- og ungdomsidretten skal ha sin del av æren for. Selv vokste Mika Nurmi opp i Stockholmsområdet, etter at han som fireåring flyttet fra Finland til Sverige sammen med sin mor.

Savnet av en far
– Det var et tøft miljø, og jeg vokste opp uten en far som var til stede. Jeg var heller ikke noe skolelys, og hadde som barn lese- og skrivevanskeligheter, og ble mobbet for dette. Det førte til at jeg måtte hevde meg på andre områder, og i idrett var jeg bedre enn de fleste. Det at jeg i dag synes det er flott å engasjere meg innen idrett, og jobbe med barn og unge, kan henge sammen med at jeg selv har følt hvor viktig det er for barn og unge å ha voksne rollefigurer som stiller opp, sier Nurmi. Som unger flest spilte han fotball, men også håndball og bandy. I tillegg til lagidretter begynte han med boksing. – Jeg ble mellomsvensk mester i 1993 og 1994, og kom også til semifinalen til det svenske mesterskapet i 1994. Det å kunne boksing og andre kampidret ter gav meg en selvtillit fordi andre visste vi kunne forsvare oss. Men vi lærte også disiplin. Det var et absolutt krav at boksing var noe vi gjorde i ringen, men hanskene på, og med dommere som passet på at vi fulgte reglene. Det var absolutt forbudt å bruke det vi kunne utenfor boksearenaen. Om treneren fikk høre at noen hadde vært i slagsmål på byen, ble de utestengt fra trening og kamp i lenger tid, forteller Mika Nurmi. Fra han fikk sin første jobb som elitetrener som 26-åring, har han hatt en rekke engasjementer som trener og idrettslærer, både i skolen og innen idretten. Med det som var den høyeste trenerutdanningen som man kunne få i Sverige, er han etterspurt.

IMG_9971

Mobilcoatching
Før var det vanligst at en coatch fysisk var til stede sammen med den personen eller den gruppen han skulle coache. I dag blir det mer og mer vanlig at man avtaler tid og treffes på telefon. Dermed får avstand mindre betydning. Selv coatcher jeg folk som befinner seg i USA, Brasil, Spania og Hellas Likevel tror ikke Mika Nurmi at coatchen kommer til å bli erstattet med en app på mobiltelefonen. – Noe av det viktigste med å ha en personlig trener er den individuelle oppfølgingen. En trener skal du kunne snakke med, og søke råd hos. Treneren og den som skal trenes jobber sammen mot de målene de har satt seg, sier han.

IMG_9968
Coatching blir neppe erstattet av en app på mobilen, mener Mika Nurmi, som selv har den høyeste trenerutdanningen man får i Sverige.