Jakob Tjøsvold i bedriftens kjøkkenavdeling på Åkra.

90 år er gått siden Gunvald Tjøsvold startet Åkra Elektriske. I dag drives suksessbedriften på Åkra i tredje generasjon av brødrene Jakob Tjøsvold og Gunvar Tjøsvold. Jakob er daglig leder og autorisert installatør, mens Gunvar er driftsleder i installasjonsavdelingen.

– Da firmaet ble startet i 1926 var elektrisitet i private boliger relativt nytt og det var ikke alle steder strømnettet var utbygd. De første årene kombinerte han derfor jobben som elektriker med å reise på islandsfiske, forteller Jakob Tjøsvold til Jobb & Næring. Gjennom storparten av bedriftens 90-årige historie har firmaet opplevd stødig drift. Men på slutten av 80-tallet tiltok ekspansjonen. – Da gikk bedriften fra 10-12 ansatte til dagens femti på Åkra. Over halvparten er tilknyttet bedriftens installasjonsavdel- ing innen sterk- og svakstrømsektoren. Vi utfører elektrotjenester over hele Haugalandet, mens resten er ansatt i butikken. Etter hvert som firmaet vokste fikk vi muligheter til ytterligere ekspansjon. I 2009 åpnet vi ny Elkjøp avdeling på Husnes, og i 2012 fulgte vi opp med etablering på Stord, forteller Jakob Tjøsvold. I dag har bedriften rundt 100 ansatte, og omsetningen er oppe i 170 millioner kroner. Av dette omsettes rundt 90 millioner her på Åkra. Det er bare her vi har egen installasjonsavdeling, sier han. – Vi er også med i Norges største fagkjede innen belysning, Mesterlys. Det er en god kombinasjon å ha en lampeforretning med stort utvalg av lamper og annen belysning, og samtidig ha en egen installasjonsavdeling som kan tilby den elektriske installasjonen av lampene, sier Tjøsvold. En ting ikke alle er klar over er at Åkra Elektriske også har en egen kjøkkenavdeling. – Epoq kjøkken selges eksklusivt av Elkjøp i Norge, og vi har derfor innredet vår egen kjøkkenavdeling hvor kundene kan velge fritt om de ønsker å tegne og planlegge sitt nye kjøkken selv, eller om de ønsker at en av våre dyktige kjøkkenselgere hjelper dem med planlegging og tegning. Elkjøp er faktisk topp 3 i Norge innen kjøkkensalg og satser stort innen sektor- en videre fremover. Kundene velger selv hvitevarene blant kjente merker fra Elkjøps store utvalg, sier Jakob Tjøsvold til Jobb & Næring.