Neste uke starter kampanjen Sykle til jobben. Prosjektleder Torgeir Hellesen i Sykkelbyen Haugesund/Karmøy oppfordrer flest mulig til å melde seg på.

Den 18.april er det oppstart av ny sykkelkampanje i regi av Sykkelbyen Haugesund-Karmøy. Prosjektleder for sykkelbyprosjektet Torgeir Hellesen håper at mange finner fram sykkelen og melder seg på kampanjen.

– Dette er tredje året vi arrangerer sykkelkampanje, og mens vi i fjor hadde en lang kampanje har vi i år valgt å ha to kampanjer – en i vår som starter 18.april, og så kommer det en ny kampanje i høst og hver kampanje vil ha en varighet på ca. 2 måneder», sier prosjektlederen til Jobb & Næring. – Hvem kan delta på sykkelkampanjen?» – For å kunne være med på sykkelkampanjen må du bo, arbeide, eller gå på skole i Haugesund eller fastlands-Karmøy, og være over 16 år. Det er veldig enkelt å delta. Du registrerer deg på sykkelbyens nettside eller laster ned sykkelbyens app, og da er du registrert. Etter hvert som du har gjennomført sykkelturene i kampanjeperioden så registreres disse via nettsiden eller app’en», sier Hellesen, som forteller at deltakerne kan vinne flotte premier. – Hovedpremien er et gavekort på kr. 5.000,- fra Intersport i Haugesund. Dette trekkes ut blant alle registrerte turer i kampanjeperioden. Jo flere turer du har, jo flere lodd har du i trekningen, og jo større er sjansen til å vinne. – I tillegg til hovedtrekningen etter kampanjen er slutt, trekker vi også ukesvinnere blant dem som har syklet den siste uka, og her er premien et gavekort på kr. 500,- fra Intersport» sier Hellesen. – Men, enten du blir trukket ut som vinner av kampanjen eller ikke – det at du velger sykkelen gjør deg jo uansett til en vinner. For når du velger sykkelen sparer du penger, du bidrar til et bedre miljø, og i tillegg får du bedre helse. I rush-trafikken kan du også spare tid, og hva er vel bedre enn å sykle forbi bilene som står i kø, sier Hellesen. Jobbsykling er viktig Et av hovedmålene til sykkelbyprosjektet er å endre måten folk reiser på, og få flere til å velge sykkelen i stedet for bilen. Til og fra jobben er trolig det området der potensialet er størst når det gjelder å få folk til velge sykkelen. Med tanke på topografien i Haugesund og området rundt, og det faktum at veldig mange kjører bil selv om de har kort vei (under 4 kilometer) til sin arbeidsplass, bør det ligge godt til rette for å øke andelen syklister til og fra jobb, sier Torgeir Hellesen. Han håper at bedriftsledere og bedrifter også engasjerer seg for å øke sykkelandel- en i regionen, og at de ser at det kan gi en positiv gevinst for bedriften at flere sykler til jobb; – Inaktivitet er et stort samfunnsproblem som bidrar til at befolkningen får ulike livsstilssykdommer – noe som igjen gir økt sykefravær. Økt fysisk aktivitet kan bidra til å redusere faren for slike sykdommer, og dermed også gi lavere utgifter til sykepeng- er. En sykkeltur til og fra jobb kan være det som skal til for å få den viktige daglige dosen med fysisk aktivitet. Videre vil jeg fremheve at det å ha fått en dose frisk luft på vei til jobben også bidrar til at ansatte kommer friske og opplagte på jobb. I dag er det også slik at mange bedrifter enten kjøper parkeringskort til sine ansatte, eller må opparbeide parkeringsplasser for bil. Dette er langt mer kostbart enn å legge til rette for sykkelparkering, mener Hellesen. – Hvordan mener du bedrifter kan legge til rette for økt sykkelbruk? – Dette er det nok litt todelt svar på. Som et slags strakstiltak kan bedriften for eksempel gi litt sykkelutstyr til de som sykler. Det kan være egne premier til dem som sykler til og fra jobben, og dermed stimulere de ansatte til å melde seg på sykkelbyens kampanje. Noe som trolig tar litt lenger tid å få på plass er bedre fysisk tilrettelegging for syklist- ene. Men det er viktig å ha fokus på dette også. Da tenker jeg blant annet på trygg og god sykkelparkering, aller helst innendørs, og gode dusj og garderobemuligheter, sier Hellesen til Jobb & Næring.

 

Sykkeldag på Rådhusplassen

Lørdag 23. april blir det arrangert sykkeldag med sykkelparade på Rådhusplassen i Haugesund. Det vil da være en rekke ulike aktiviteter og underholdning på programmet. Sykkeldagen skal avsluttes med en egen sykkelparade som går fra Rådhusplassen til Bytunet og tilbake til rådhusplassen. Alle som er med i paraden vil være med i trekningen av fine premier, og alle barn som er med i paraden får egen medalje. Av andre tilbud kan nevnes egen ferdighetsløype for barna, ulike sykkelrelaterte stands, muligheter for enkel vårklargjøring av sykler, konkurranser, med mer. Det vil også være et eget sykkelmarked på Rådhusplassen den dagen. Det vil si at alle som ønsker kan ta med seg sine sykler som de for eksempel har vokst fra, eller av annen grunn ikke har behov for lenger å selge disse, og at aktuelle kjøpere kan ta turen å forhåpentligvis få kjøpt seg en sykkel de ønsker. Vi oppfordrer alle store og små til å ta turen til Rådhusplassen på lørdag 23.april og bli med på sykkeldagen!