Nyhetsbildet i begynnelsen av denne måneden var preget av uro i bankmarkedet. Norges største bank, DNB varslet nedlegging av 59 av sine 116 lokalkontorer over hele landet. Resultatet er at 600 bankansatte risikerer å måtte stille seg i den voksende køen av folk som står uten arbeid.

På Haugalandet er konsekvensen at DNB i Åkrehamn med 7 ansatte stenger dørene. Dette skjer et halvt års tid etter at bankkontoret til DNB i Kopervik ble lagt ned. Banken som har vært på Karmøy i 100 år, er sentralisert inn til Haugesund. Rett nok finnes det fortsatt ordninger med ”bank i butikk” og minibanker hvor man kan ta ut kontanter. Men vil man snakke med rådgivere eller ha personlig kontakt, er adressen Haugesund så lenge det varer. For det er også varslet stillingskutt der.

– Det er ikke vår feil, sier man i DNB. Det er kundene som ikke besøker banken lenger. Alt skjer på nett og mobil, og folk ordner sine bankaffærer hjemmefra. Det er selvfølgelig korrekt, men det hører med til historien at bankene har gjort mye for å påskynde utviklingen. Ved bankens uttynning av kontornettet gjennom en årrekke, har ikke kundene lenger noe særlig valg.
Finnes det så andre måter å drive bank på?
Ja, det har to av våre lokale banker bevist gjennom en årrekke. Vi tenker på Haugesund Sparebank og Skudenes & Aakra Sparebank som på hvert sitt geografiske område har rendyrket personlig kundepleie og lokal tilstedeværelse.
I Haugesund Sparebank har slagordet vært ”Lokal, nær og personlig”, mens kollegene på Karmøy kaller seg ”Ein ekta lokalbank”. Haugesund Sparebank styrer fra sitt hovedkontor i Haugesund ni lokalkontorer fra Bømlo i vest til Vindafjord i øst. Skudenes & Aakra har i dag fem bankkontorer spredd fra Skudeneshavn i sør til Avaldsnes i nord.
Nå varsler også banken at de vil åpne enda ett kontor. Det skjer i september på Oasen.
Skudenes & Aakra Sparebank har vokst nordover. Siste utvidelse var i 2007 da de åpnet avdelingskontoret på Avaldsnes etter at SR-bank hadde lagt ned sitt kontor på der. Resultatet var en kraftig økning i antallet kunder på Nord-Karmøy.
Det at de to lokale sparebankene har bygget ut og vedlikeholdt et imponerende lokalt nettverk av kontorer, har på ingen måte gått ut over det nettbaserte tilbudet til kundene deres. De kan som alle andre betale sine regninger midt på natta fra sofakroken hjemme om de vil, eller fra en sorgfri tilværelse under palmetrærne på ferie i Syden. Eller de kan ta ut penger uansett hvor de er i verden.
Den lokale tilstedeværelsen betyr ikke bare et tett nettverk av kontorer. Lokalbankene støtter også rundhåndet lokale idretts- og kulturarrangementer. Du ser bankens logo på drakta til smårollingene til det lokale fotballaget. Den lokale banken kjenner ikke bare sine kunder – banken kjenner også miljøet kundene lever i.
Den lokale tilstedeværelsen er først og fremst viktig de gangene du virkelig trenger å snakke med folk i banken din.
Skudenes & Aakra Sparebank har med beslutningen om å åpne ny filial på Oasen, vist at de er tro mot det de lover i slagordet sitt. De er ”Ein ekta lokalbank”. Derfor blir de månedens bedrift i Jobb & Næring i februar.
I tillegg til å få ”Jobbfrukt”, er de også nominert til prisen Årets bedrift i Jobb & Næring 2016.